praznik za nepce

Isprobajte prefinu pitu od jabuka Petre Jelenić koju smo naučili sami pripremati

31.10.2024 u 14:15

Bionic
Reading

Jedna od ponajboljih hrvatskih slastičarki, Petra Jelenić naoružala se strpljenjem za odabrane novinare domaćih medija, među kojima je i tportal te ih odlučila naučiti spravljati jedan od svojih recepata za izradu neodoljive slastice. Ovaj koji smo isprobali oduševio nas je jer je ponešto drukčiji nego pita od jabuka na kakvu smo obično navikli. Preukusno je i 'zove na još'

Dok gledatelji mogu uživati u emisiji ' Slatka kuharica' koji se nedjeljom popodne emitira na Prvom programu HTV-a, novinarske snage su se (zahvaljujući Odjelu komunikacija HRT-a) u zagrebačkoj 'Kuhaoni' imale priliku uvjeriti koliko nije lak posao slastičara. Naoružani pregačama, namirnicama i priborom za spravljanje kolača, upustili smo se u avanturu izrade svestranog klasika u neobičnijoj varijanti - Pite od jabuka 'Slatka Kuharica'.

Uz vrsno mentorstvo Petre Jelenić koja je svakome posvetila pažnju (i otkrila poneki 'trik!), vrijeme je proletjelo u trenu, a rezultat su, prema njeznim riječima - bili zadovoljavajući. Ovaj nesvakidašnji recept iskušali smo s kiselkastim jabukama Granny Smith, ali može se koristiti bilo koja vrsta. Neka vas ne zavaraju termini 'chantilly' i 'tuiles', ova zavodljiva slastica će, kad bude spremna za degustaciju, pružiti naljepšu ugodu za nepce.

Pita od jabuka 'Slatka Kuharica'.

Sablé Breton

  • 250 g glatkog brašna
  • 140 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 55 g jaja (jedno M jaje)
  • ½ žličice soli

Sve namirnice moraju biti sobne temperature.

Brašno prosijte.

Maslac i šećer pjenasto izmiksajte pa dodajte jaje i sol. Miksajte dok se smjesa ne poveže. Umiješajte brašno pa lagano povežite. Smjesu prebacite na radnu površinu, malo izradite ako je potrebno pa omotajte folijom i spremite u hladnjak da se stisne. Hladno tijesto razradite, valjajte na 3 mm debljine pa izrežite krugove koje umetnite u kalupe. Izbodite vilicom pa stavite u zamrzivač na 15-ak minuta da se tijesto stisne. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 185°C oko 10 minuta. Ohladite, poravnajte rubove microplaneom.

Želirani Chantilly s cimetom

  • 250 g slatkog vrhnja 35% mm
  • 2 l želatine u listićima
  • ½ žličice cimeta
  • 35 g slatkog vrhnja 35% mm
  • 10 g šećera
  • 250 g slatkog vrhnja istucite u šlag pa spremite u hladnjak do korištenja.

Želatinu namočite list po list u hladnu vodu.

Stavite zagrijavati manji lonac pa stavite cimet i grijte dok ne počne jako mirisati. Ugasite plin, maknite s vatre. Dodajte šećer i 35 g slatkog vrhnja i miješajte da se poveže. Dodajte ocijeđenu želatinu. Smjesu s želatinom umiješajte u šlag. Spremite u hladnjak do korištenja.

Tuiles s jabučnim octom

  • 30 g šećera
  • 12 g jabučnog octa
  • 15 g otopljenog maslaca
  • 20 g brašna

Sve sastojke pomiješajte u glatku pastu. Preko šablona mažite na silikonsku podlogu I stavite peći na 175° do svijetlo smeđe boje. Vruće odlijepite od silikona, ohladite I spremite u hermetički zatvorenu posudu.

Krema od pečenih jabuka

  • 500 g organskih jabuka
  • 40 g beurre noisette
  • Srž 1 mahune vanilije

Jabuke operite, prerežite napola i uklonite koštice. Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200°C dok se ne raspadnu i počnu karamelizirati.

Ohladite na sobnu temperaturu i stavite u Vitamix. Blendajte dok ne dobijete pire tada dodajte maslac i vaniliju pa blendajte dok se ne poveže u glatku smjesu. Izvadite iz blendera, prebacite u slastičarsku vrećicu i spremite u hladnjak.

Dinstane jabuke

  • 2 veće granny smith jabuke
  • 30 g maslaca
  • 1 velika žlica šećera
  • ½ ravne žličice cimeta

Jabuke operite, ogulite i narežite na kockice 3x3 mm (brunoise)

Na vrućoj tavi otopite maslac, dodajte cimet i šećer pa kad zamiriši dodajte jabuke. Dinstajte dok jabuke ne počnu puštati sok. Maknite s vatre i stavite na cjedilo da se dobro ocijede.

Sastavljanje:

Ocijeđene dinstane jabuke pomiješajte sa malo kreme od pečenih jabuka. Slastičarskom vrećicom ili žlicom nanesite u košaricu od Breton tijesta. Poravnajte. Slastičarskom vrećicom nanesite Chantilly, napravite udubinu u koju našpricajte malo kreme od pečenih jabuka. Poklopite tuilom od jabučnog octa.