U jednom od najslađih jesenskih deserata spajaju se dvije stvari kojima je teško odoljeti – slatka čokolada i ukusni jesenski plodovi
Uz bundeve, gljive i dunje na popisu jesenskih plodova ne mogu nedostajati kesteni. A njihovom prepoznatljivom okusu moguće je uživati u brojnim oblicima. Jednostavno pečeni lako postaju međuobrok koji je jednako ukusan koliko i zdrav. Naime, kesten, na pola puta između orašastih plodova i žitarica (na nutritivnoj razini bliži je potonjima) izvor je vlakana i vitamina, a uz to je jako zasitan.
Također ga se može koristiti kao sastojak u toplim i ukusnim juhama i umacima. Može ga se dodati i salatama, jelima od tjestenine te kao ukras jelima od divljači.
A on je glavni sastojak bezbrojnih slastica. Tako će vrlo lako, ali i ukusno zamijeniti klasične orahe u pripremi ukusnog brownieja. Riječ je, naravno, o onom dobro znanom ukusnom kolaču, izvana hrskavom, a iznutra sočnom i mekom, koji ime duguje smeđoj boji (od engleske riječi brown).
Kesten brownie
Brownie je jedan od najlakših čokoladnih deserata za napraviti, a vole ga i djeca i odrasli. Ovog puta, u pravom jesenskom štihu, isprobajte ga u verziji s kestenom
Potrebni sastojci:
- 50 g kuhanih i oguljenih kestena (narezanih na komadiće)
- 150 g tamne čokolade (s minimalno 70% kakaa)
- 100 g maslaca
- 3 jaja
- 120 g šećera
- 80 g pšeničnog brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 prstohvat soli
Sastojci za čokoladnu kremu (za ukrašavanje):
- 100 g crne čokolade
- 50 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a namastite četvrtasti kalup (cca 20x20 cm) lagano namastite.
Čokoladu i maslac otopite zajedno u vodenoj kupki ili u mikrovalnoj pećnici, miješajući svakih 30 sekundi da ne zagori. Ostavite da se malo ohladi.
U velikoj zdjeli istucite jaja sa šećerom dok ne dobijete svijetlu, kremastu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije i dobro promiješajte.
Nakon toga otopljenu čokoladu s maslacem dodajte u smjesu jaja i šećera, lagano miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
Preko smjese prosijte brašno, kakao prah i prstohvat soli i lagano miješajte dok se sve ne sjedini.
Dodajte komadiće kestena. Sve dobro promiješajte da se ravnomjerno rasporede u tijestu.
Smjesu izlijte u prethodno namašćen kalup i špatulom zagladite površinu.
Pecite 25-30 minuta ili dok čačkalica ili nož zabodeni u sredinu ne izađu malo 'prljavi', kao sa zalijepljenim komadićima tijesta. Tijesto mora biti sočno. Ako čačkalica i nož izađu čisti, znači da se kolač prepekao.
Kolač ostavite da se ohladi prije nego ga izvadite iz kalupa i izrežete.
Čokoladna krema za dekoraciju:
Čokoladu zajedno s gustim vrhnjem otopite na laganoj vatri ili u mikrovalnoj uz stalno miješanje dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
Kada se brownie ohladi, ukrasite ga nitima čokoladne kreme. To možete učiniti uz pomoć slastičarske vrećice ili pak s malom žličicom, ostavljajući fine niti po površini kolača.
Ostavite par minuta da odstoji da se čokoladna krema stegne prije posluživanja.