pokušajte odoljeti

Čokolada i kesten tako se vole, a ovaj brownie savršeno je hrskav izvana, a sočan iznutra

19.10.2024 u 13:19

Bionic
Reading

U jednom od najslađih jesenskih deserata spajaju se dvije stvari kojima je teško odoljeti – slatka čokolada i ukusni jesenski plodovi

Uz bundeve, gljive i dunje na popisu jesenskih plodova ne mogu nedostajati kesteni. A njihovom prepoznatljivom okusu moguće je uživati u brojnim oblicima. Jednostavno pečeni lako postaju međuobrok koji je jednako ukusan koliko i zdrav. Naime, kesten, na pola puta između orašastih plodova i žitarica (na nutritivnoj razini bliži je potonjima) izvor je vlakana i vitamina, a uz to je jako zasitan.

Također ga se može koristiti kao sastojak u toplim i ukusnim juhama i umacima. Može ga se dodati i salatama, jelima od tjestenine te kao ukras jelima od divljači.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

A on je glavni sastojak bezbrojnih slastica. Tako će vrlo lako, ali i ukusno zamijeniti klasične orahe u pripremi ukusnog brownieja. Riječ je, naravno, o onom dobro znanom ukusnom kolaču, izvana hrskavom, a iznutra sočnom i mekom, koji ime duguje smeđoj boji (od engleske riječi brown).

Kesten brownie

Brownie je jedan od najlakših čokoladnih deserata za napraviti, a vole ga i djeca i odrasli. Ovog puta, u pravom jesenskom štihu, isprobajte ga u verziji s kestenom

Potrebni sastojci:

  • 50 g kuhanih i oguljenih kestena (narezanih na komadiće)
  • 150 g tamne čokolade (s minimalno 70% kakaa)
  • 100 g maslaca
  • 3 jaja
  • 120 g šećera
  • 80 g pšeničnog brašna
  • 20 g kakaa u prahu
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 prstohvat soli

Sastojci za čokoladnu kremu (za ukrašavanje):

  • 100 g crne čokolade
  • 50 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a namastite četvrtasti kalup (cca 20x20 cm) lagano namastite.

Čokoladu i maslac otopite zajedno u vodenoj kupki ili u mikrovalnoj pećnici, miješajući svakih 30 sekundi da ne zagori. Ostavite da se malo ohladi.

U velikoj zdjeli istucite jaja sa šećerom dok ne dobijete svijetlu, kremastu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije i dobro promiješajte.

Nakon toga otopljenu čokoladu s maslacem dodajte u smjesu jaja i šećera, lagano miješajući dok se sve dobro ne sjedini.

Preko smjese prosijte brašno, kakao prah i prstohvat soli i lagano miješajte dok se sve ne sjedini.

Dodajte komadiće kestena. Sve dobro promiješajte da se ravnomjerno rasporede u tijestu.

Smjesu izlijte u prethodno namašćen kalup i špatulom zagladite površinu.

Pecite 25-30 minuta ili dok čačkalica ili nož zabodeni u sredinu ne izađu malo 'prljavi', kao sa zalijepljenim komadićima tijesta. Tijesto mora biti sočno. Ako čačkalica i nož izađu čisti, znači da se kolač prepekao.

Kolač ostavite da se ohladi prije nego ga izvadite iz kalupa i izrežete.

Čokoladna krema za dekoraciju:

Čokoladu zajedno s gustim vrhnjem otopite na laganoj vatri ili u mikrovalnoj uz stalno miješanje dok smjesa ne postane glatka i sjajna.

Kada se brownie ohladi, ukrasite ga nitima čokoladne kreme. To možete učiniti uz pomoć slastičarske vrećice ili pak s malom žličicom, ostavljajući fine niti po površini kolača.

Ostavite par minuta da odstoji da se čokoladna krema stegne prije posluživanja.