U jednom od najslađih jesenskih deserata spajaju se dvije stvari kojima je teško odoljeti – slatka čokolada i ukusni jesenski plodovi
Uz bundeve, gljive i dunje, na popisu jesenskih plodova ne mogu nedostajati kesteni. A u njihovom prepoznatljivom okusu moguće je uživati u brojnim oblicima. Jednostavno pečeni, lako postaju međuobrok koji je jednako ukusan koliko i zdrav. Naime, kesten, na pola puta između orašastih plodova i žitarica (na nutritivnoj razini bliži je potonjima), izvor je vlakana i vitamina, a uz to je jako zasitan.
Također ga se može koristiti kao sastojak u toplim i ukusnim juhama i umacima. Može ga se dodati i salate, jela od tjestenine te kao ukras jelima od divljači.
A on je glavni sastojak bezbrojnih slastica. Tako će vrlo lako, ali i ukusno zamijeniti klasične orahe u pripremi ukusnog brownieja. Riječ je, naravno, o onom dobro znanom ukusnom kolaču, izvana hrskavom, a iznutra sočnom i mekom, koji ime duguje smeđoj boji (od engleske riječi brown).
Kesten brownie
Brownie je jedan od najlakših čokoladnih deserata za pripremu, a vole ga i djeca i odrasli. Ovog puta, u pravom jesenskom štihu, isprobajte ga u verziji s kestenom
Potrebni sastojci:
- 50 g kuhanih i oguljenih kestena (narezanih na komadiće)
- 150 g tamne čokolade (s minimalno 70% kakaa)
- 100 g maslaca
- 3 jaja
- 120 g šećera
- 80 g pšeničnog brašna
- 20 g kakaa u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Sastojci za čokoladnu kremu (za ukrašavanje):
- 100 g crne čokolade
- 50 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a četvrtasti kalup (cca 20x20 cm) lagano namastite.
Čokoladu i maslac otopite zajedno u vodenoj kupki ili u mikrovalnoj pećnici, miješajući svakih 30 sekundi da ne zagori. Ostavite da se malo ohladi.
U velikoj zdjeli istucite jaja sa šećerom dok ne dobijete svijetlu, kremastu smjesu. Dodajte ekstrakt vanilije i dobro promiješajte.
Nakon toga otopljenu čokoladu s maslacem dodajte u smjesu jaja i šećera, lagano miješajući dok se sve dobro ne sjedini.
Preko smjese prosijte brašno, kakao prah i prstohvat soli te lagano miješajte dok se sve ne sjedini.
Dodajte komadiće kestena. Sve dobro promiješajte da se ravnomjerno rasporede u tijestu.
Smjesu izlijte u prethodno namašćen kalup i špatulom zagladite površinu.
Pecite 25-30 minuta ili dok čačkalica ili nož zabodeni u sredinu ne izađu malo 'prljavi', kao sa zalijepljenim komadićima tijesta. Tijesto mora biti sočno. Ako čačkalica i nož izađu čisti, znači da se kolač prepekao.
Kolač ostavite da se ohladi prije nego ga izvadite iz kalupa i izrežete.
Čokoladna krema za dekoraciju:
Čokoladu s gustim vrhnjem otopite na laganoj vatri ili u mikrovalnoj uz stalno miješanje dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
Kada se brownie ohladi, ukrasite ga nitima čokoladne kreme. To možete učiniti uz pomoć slastičarske vrećice ili pak žličicom, ostavljajući fine niti po površini kolača.
Ostavite par minuta da odstoji da se čokoladna krema stegne prije posluživanja.