gotovo u tren oka

Znaju Francuzi: Nema jednostavnijeg i finijeg kolača od jabuka od ovoga

13.10.2024 u 12:07

Bionic
Reading

Ova slastica je slična klasičnom clafoutisu, ali umjesto trešanja koristi se drugo voće poput bresaka ili pak jabuka i krušaka koje su sada u sezoni

Po pitanju gastronomije Francuzi s razlogom slove za vješte majstore, a od slavnih pekarskih proizvoda pa do najprofinjenijih slastica, ovi kuhari znaju kako od jednostavnih sastojaka pripremiti jela od kojih rastu zazubice. Ovog puta pažnju je privukao kolač flognarde koji spada u onu kategoriju slastica koje su jednako ukusne koliko i jednostavne za pripremu.

Flognarde vs. clafoutis

Flognarde je desert je podrijetlom iz drevne francuske pokrajine Limousin (danas Nova Akvitanija) koji se priprema u pećnici.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Za njegovu pripremu narezano voće se posloži u posudu za pečenje, a potom prelije tekućim tijestom od jaja, brašna, mlijeka, šećera… Mnoge ovo vjerojatno odmah podsjeti na još jedan francuski klasik recept, clafoutis. Istina, ove dvije slastice vrlo su slične, samo što se clafoutis priprema s trešnjama dok se flognarde priprema s drugim voćem: jabukama, kruškama, breskvama, smokvama...

Nakon što se tijesto tijekom pečenja stegne, tekstura je slična pudingu, a u ovom desertu može se uživati dok je topao ili dobro ohlađen. Odlično se slaže s kuglicom sladoleda od vanilije ili malo tučenog vrhnja.

Recept za flognarde, korak po korak

Hola donosi recept za pripremu flognardea od jabuka, ali to voće možete zamijeniti nekim drugim po želji (npr. sa sočnim kruškama koje su sada u sezoni).

Potrebni sastojci:

  • 3 velike jabuke
  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 125 g brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žličica ekstrakta vanilije (po želji)
  • 20 g maslaca (za podmazivanje kalupa)
  • Šećer u prahu (za posipanje na kraju)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Okrugli ili četvrtasti kalup promjera oko 24 cm premažite maslacem.

Jabuke, ili neko drugo voće po izboru, ogulite i narežite na komadiće ili ploške.

U velikoj zdjeli istucite jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. U smjesu jaja i šećera dodajte brašno i prstohvat soli. Dobro promiješajte da ne bude grudica.

U smjesu malo po malo dodajte mlijeko i po želji vaniliju. Miješajte dok ne dobijete glatko i tekuće tijesto.

Na dno namašćenog kalupa ravnomjerno rasporedite prethodno narezane komadiće jabuka. Tekuću smjesu prelijte preko voća.

Pecite 35-40 minuta ili dok vrh ne porumeni, a čačkalica zabodena u sredinu izađe čista.

Pustite da se flognarde malo ohladi prije nego što ga izvadite iz kalupa. Prije posluživanja možete ga posuti šećerom u prahu.