jesenska poslastica

Idealan desert: Svježina mandarina u kremastom cheesecakeu

05.10.2024 u 11:08

Bionic
Reading

Ako volite kombinaciju svježine voća i kremaste teksture sira, ovaj cheesecake od mandarina idući je recept koji ćete htjeti isprobati. Lagan desert idealan je kraj nakon težeg ručka, ali i savršena torta kojom ćete se hvaliti prema prijateljima

Baš kao što su jaglaci i visibabe vjesnici proljeća, mandarine su simboli jeseni. Kiselkaste i slatkaste mandarine sjajne su u kombinaciji sa sirom, posebice s ricottom u osvježavajućem cheesecakeu.

Iako se torte od sira često prave od ABC sira, u ovom cheesecakeu zamijenit ćemo ga ricottom koja je idealna za torte jer svojim blagim, kremastim okusom i laganom teksturom daje desertima prozračnost i bogatstvo bez previše masnoće.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Sastojci:

  • 3 šalice ricotte od kravljeg mlijeka
  • 1 šalica šećera
  • 140 grama keksića Digestive
  • 1/4 šalice maslaca, omekšalog
  • 5 listića želatine
  • 3 mandarine ili klementine
  • Mahuna vanilije
  • 3 žlice mlijeka
  • 1 žlica ruma

Priprema:

  1. Izmiksajte Digestive kekse s omekšalim maslacem i žlicom ruma.
  2. Smjesu rasporedite po dnu kalupa obloženog papirom za pečenje, pritisnite da tvori ravnu podlogu i stavite u hladnjak na 20 minuta da se stvrdne.
  3. Namočite 3 lista želatine u vodi.
  4. Pomiješajte ricotta sir s 3/4 šalice šećera, sjemenkama polovice mahune vanilije i koricom mandarine.
  5. Ocijeđenu želatinu otopite u 3 žlice vrućeg mlijeka, pa dodajte u ricotta sir i dobro promiješajte. Stavite u hladnjak na 30 minuta.
  6. Smjesu od ricotte ulijte u kalup za pečenje, poravnajte površinu i stavite u hladnjak na 2 sata, zatim još 2 lista želatine namočite u vodu.
  7. Ocijedite mandarine, procijedite sok i odmjerite 1 1/4 šalice. Dodajte 1/4 šalice šećera i pustite da sok kuha 1 minutu. Maknite s vatre, dodajte ocijeđene listiće želatine i miješajte da se potpuno otope. Pustite da se ohladi dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Površinu kolača od sira po želji možete ukrasiti kriškama klementine, a zatim na vrh prelijte smjesu od mandarina da prekrije cijelu površinu.
  8. Stavite u hladnjak na još 4 sata, pokrijte tepsiju plastičnom folijom da ne upija mirise iz hladnjaka.
  9. Izvadite kolač od sira iz hladnjaka i oštrim nožem zaobiđite rub kalupa kako vam se umak ne bi razbio po rubovima kada ga izvadite.

VILA ELLE MacPHERSON

Teško se ne zaljubiti u ovaj minimalistički uređen dnevni boravak

Pogledaj galeriju