Tri jednostavna koraka u pripremi sve su što je potrebno za složiti zapečenu zobenu kašu s jabukama i tikvom, koja je jednako dobra kao desert, ali i kao zdrava užina ili lagani doručak
Zobene kaše mnogima su svakodnevno na repertoaru kao idealan doručak u koji nije potrebno uložiti ni puno vremena, ni puno truda, a pružaju osjećaj sitosti te ubrzavaju metabolizam.
Ako dodatno želite skratiti vrijeme pripreme, odnosno više dana zaredom imati spremnu slasnu zobenu kašu, odlična ideja je njeno - pečenje.
Zapečena zobena kaša ima nekoliko prednosti kao što su hrskavost, toplina (lako ju je podgrijati) i specifične arome, a mi vam donosimo recept u kojem prevladavaju pravi jesenski okusi, slasnih jabuka i tikvi.
Pripremite ćete je lako i brzo, u samo tri koraka i za svega desetak minuta.
Sastojci:
- 2 1/2 šalice običnih zobenih pahuljica
- 425 g pirea od bundeve
- 1 velika jabuka, naribana na krupne rupice ribeža
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 2 velika jaja, lagano razmućena
- 1/2 šalice javorovog sirupa, plus dodatno za posluživanje
- 2 žličice začina za pitu od bundeve
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice krupne soli
- 1/2 šalice nasjeckanih oraha
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C. Lagano premažite četvrtasti kalup za pečenje veličine 20 cm sprejom za pečenje ili vrlo tankim slojem ulja.
U velikoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, bundevu, jabuku, mlijeko, jaja, sirup, začin za pitu od bundeve, vaniliju, prašak za pecivo i sol dok se sve dobro ne sjedini. Smjesu prelijte u pripremljeni kalup za pečenje. Poravnajte smjesu lopaticom i pospite orasima.
Pecite dok smjesa ne naraste, stegne se i lagano porumeni, otprilike 35 minuta. Ohladite 10 minuta. Poslužite s jogurtom i sirupom.