Začinite kišne, prohladne jesenske dane slatkim, mirisnim poslasticama, a ova 'crumble' torta od jabuka i oraha savršen je izbor. Jabuke će torti dati sočnost, a 'crumble' neodoljivu hrskavost i najbolje od svega što priprema ne zahtijeva puno vremena
Potrebni sastojci:
za crumble
- 130 g brašna
- 65 g smeđeg šećera
- malo cimeta
- malo naribane limunove korice
- malo svježe naribanog muškatnog oraščića
- pola žličice soli
- 120 g sitno sjeckanih oraha (ili lješnjaka)
- 110 g maslaca, rastopljenog
za biskvit
- 2 veće jabuke (ili tri srednje veličine), očišćene i nasjeckane na jako tanke kriške
- 190 g brašna
- žličica praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- pola žličice soli
- 90 g maslaca
- 200 g šećera
- 3 jaja
- burbon vanilija
- čašica kiselog vrhnja
- šećer u prahu za dekoraciju
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te namastite i pobrašnite kalup za tortu promjera 26 cm.
Prvo pripremite crumble i to tako da u zdjeli pomiješate suhe sastojke, brašno, smeđi šećer, muškatni oraščić, cimet, sol i orahe. Po suhim sastojcima prelijte rastopljeni maslac i izmiješajte smjesu prstima dok ne dobijete mrvice.
U velikoj zdjeli izmiješajte brašno, sodu bikarbonu, sol i prašak za pečenje. U posebnoj zdjeli dobro izmiksajte maslac i šećer i tek zatim dodajte jaja i vaniliju, a kad se sve dobro izmiješalo, dodajte kiselo vrhnje. Suhe sastojke dodajte smjesi malo, pomalo, pažljivo miksajući.
Oguljene jabuke i narezane na jako tanke listiće dodajte smjesi te lagano izmiješajte silikonskom lopaticom kako bi se jednakomjerno rasporedile.
Smjesom napunite kalup za torte, a na vrh pažljivo sipajte crumble te smjestite na srednju prečku u pećnici i pecite na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Stavite aluminijsku foliju na vrh i pecite još 20-30 minuta, ovisno o jačini pećnice.Torta se treba hladiti u kalupu barem 20-ak minuta prije vađenja. Ukrasite je šećerom u prahu i uživajte u sočnim i hrskavim zalogajima.