Danas nećemo komplicirati s ručkom već odabrati comfort food s malim twistom, pohano meso na japanski način - omiljenu katsu piletinu s tonkatsu umakom. Ne može biti jednostavnije i lakše od ovoga!
Tko ne voli hrskavu pohanu piletinu? Savršeno zlatni, hrskavi pohani i prženi pileći kotleti nevjerojatno su utješno jelo, pogotovo za ovako kišnih, prohladnih dana. Katsu piletina možda zvuči egzotično, no riječ je o 'običnoj' pohanoj piletini.
Japanska riječ katsu znači kotlet na engleskom jeziku i odnosi se na meso tanko istučeno prije prženje. Za ovaj recept koriste se panko krušne mrvice koje daju finu hrskavost, no ako ih nemate pri ruci poslužit će i one obične.
Katsu piletina tradicionalno se poslužuje s bijelom rižom i tonkatsu umakom, gustim i pikantnim japanskim smeđim umakom.
Potrebni sastojci:
za umak
- ½ šalice Worcestershire umaka
- ¼ šalice kečapa
- 2 žlice soja umaka
- papar po ukusu
Piletina
- 2 šalice biljnog ulja, za prženje u dubokoj masnoći
- ½ šalice brašna
- ½ šalice panko krušnih mrvica
- sol i papar po ukusu
- 1 jaje
- 2 polovice pilećih prsa bez kože i kostiju
- 1 mladi luk, sitno narezan
Priprema
Za umak pomiješajte Worcestershire umak, kečap i sojin umak te malo papra po ukusu. Ostaviti sa strane.
Zagrijte ulje (175 stupnjeva C). Stavite brašno i panko krušne mrvice na zasebne tanjure i začinite solju i paprom. Stavite umućeno jaje u zdjelu srednje veličine.
Istučene komade piletine umočite prvo u brašno, zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice.
Pržite pohana pileća prsa na prethodno zagrijanom ulju dok ne porumene, oko 4 minute sa svake strane.
Prebacite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi se upio višak ulja.
Narežite piletinu na tanke trakice i prelijte je pripremljenim umakom te pospite narezanim zelenim lukom. Poslužite uz kuhanu rižu, salatu, kuhano povrće ili neki drugi prilog po želji.