omiljena hrana

Ručak gotov u tren oka: Isprobajte recept za katsu piletinu s finim umakom

14.09.2024 u 11:11

Bionic
Reading

Danas nećemo komplicirati s ručkom već odabrati comfort food s malim twistom, pohano meso na japanski način - omiljenu katsu piletinu s tonkatsu umakom. Ne može biti jednostavnije i lakše od ovoga!

Tko ne voli hrskavu pohanu piletinu? Savršeno zlatni, hrskavi pohani i prženi pileći kotleti nevjerojatno su utješno jelo, pogotovo za ovako kišnih, prohladnih dana. Katsu piletina možda zvuči egzotično, no riječ je o 'običnoj' pohanoj piletini.

Japanska riječ katsu znači kotlet na engleskom jeziku i odnosi se na meso tanko istučeno prije prženje. Za ovaj recept koriste se panko krušne mrvice koje daju finu hrskavost, no ako ih nemate pri ruci poslužit će i one obične.

Katsu piletina tradicionalno se poslužuje s bijelom rižom i tonkatsu umakom, gustim i pikantnim japanskim smeđim umakom.

Potrebni sastojci:

za umak

  • ½ šalice Worcestershire umaka
  • ¼ šalice kečapa
  • 2 žlice soja umaka
  • papar po ukusu
Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Piletina

  • 2 šalice biljnog ulja, za prženje u dubokoj masnoći
  • ½ šalice brašna
  • ½ šalice panko krušnih mrvica
  • sol i papar po ukusu
  • 1 jaje
  • 2 polovice pilećih prsa bez kože i kostiju
  • 1 mladi luk, sitno narezan

Priprema

Za umak pomiješajte Worcestershire umak, kečap i sojin umak te malo papra po ukusu. Ostaviti sa strane.

Zagrijte ulje (175 stupnjeva C). Stavite brašno i panko krušne mrvice na zasebne tanjure i začinite solju i paprom. Stavite umućeno jaje u zdjelu srednje veličine.

Istučene komade piletine umočite prvo u brašno, zatim u jaje i na kraju u krušne mrvice.

Pržite pohana pileća prsa na prethodno zagrijanom ulju dok ne porumene, oko 4 minute sa svake strane.

Prebacite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi se upio višak ulja.

Narežite piletinu na tanke trakice i prelijte je pripremljenim umakom te pospite narezanim zelenim lukom. Poslužite uz kuhanu rižu, salatu, kuhano povrće ili neki drugi prilog po želji.