arome jabuke i cimeta

Napravite ih sada i jedite cijeli tjedan: Ovi neodoljivi muffini od jabuke osvajaju na prvi griz

16.09.2024 u 12:22

Bionic
Reading

S obzirom na to koliko je teško pronaći vrijeme tijekom tjedna i za kuhanje jednostavnih obroka, a pogotovo pečenje kolača, donosimo jednostavan recept za muffine koji su brzo gotovi i možete ih jesti cijeli tjedan

Mekani i sočni muffini idealna su užina kroz tjedan ili brzo gotov vikend desert, a velika prednost im je i što ih dugo možete čuvati u hladnjaku te imati nadohvat ruke tijekom cijelog tjedna.

Iako se muffini najčeše jedu s čokoladom, donosimo recept za one koji su više u skladu s aktualnom, jesenskom sezonom u kojoj smo više orijentirani na deserte s jabukama.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Ovi kolačići jednostavni su za pripremu, brzo su gotovi i prikladni jednako za potpune početnike koji žele ispeći nešto bez puno komplikacija, koliko i za iskusne slastičarke željne nečeg malo drugačijeg.

Nakon pečenja, najvažnije ih je ostaviti da se malo ohlade kako bi zadržali napuhnuti oblik, a potom ih ili jedite neodoljivo tople ili ih pospremite u frižider kako biste ih, komad po komad, imali spremne za užinu, slastan dodatak kavi ili omiljeni desert u narednim danima.

Sastojci:

  • 2 jabuke
  • 250 grama pirovog brašna (ili koristite obično/višenamjensko brašno)
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 125 grama šećera plus 4 žličice za posipanje
  • 125 mililitara meda
  • 60 mililitara tekućeg jogurta
  • 125 mililitara biljnog ulja bez okusa
  • 2 velika jaja
  • 75 grama prirodnih badema (neblanširanih)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite kalup za 12 muffina papirnatim košaricama.

Ogulite i izvadite srž iz jabuka, zatim ih nasjeckajte na male kockice (oko 1 cm, ali nije potrebno točno mjeriti) i stavite ih sa strane.

Izvagajte brašno, prašak za pecivo i 1 žličicu mljevenog cimeta u zdjelu. U drugoj zdjeli ili vrču umutite 125 g svijetlosmeđeg šećera, med, jogurt, biljno ulje i jaja.

Grubo nasjeckajte bademe i polovicu njih dodajte smjesi s brašnom, a drugu polovicu stavite u malu zdjelu s drugom žličicom mljevenog cimeta i dodatnih 4 žličice smeđeg šećera. To će poslužiti kao posip za muffine.

Sada pomiješajte mokre sastojke sa suhim. Dodajte nasjeckane jabuke i promiješajte da se sve sjedini, ali nemojte previše miješati, jer grudasta smjesa daje laganije muffine. Žlicom stavite ovu neravnu smjesu u papirnate košarice, a zatim pospite pripremljeni posip preko njih.

Stavite kalup u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 20 minuta, dok muffini ne narastu i ne poprime zlatnu boju. Izvadite kalup iz pećnice i ostavite da odstoji oko 5 minuta prije nego što pažljivo izvadite muffine i stavite ih na rešetku za hlađenje.