s hit pistacijom

Ovakav tiramisu nikad niste probali: Brzo se priprema, a okus i izgled su neodoljivi

31.08.2024 u 12:43

Bionic
Reading

Dobro je poznato da su deserti s pistacijom najveći slastičarski hit ovog ljeta, a pomama za kolačima, sladoledima i tortama ove slasne arome traje i dalje.

Jedan od najoriginalnijih recepata s pistacijom definitivno je onaj za tiramisu obogaćen atraktivnim i neodoljivim zelenim slojevima, a s obzirom na jedinstvenost ovog kolača, mala je vjerojatnost da ste vi ili vaši ukućani ikada probali nešto slično.

Recept za tiramisu s pistacijom

Uz to, spoj okusa moćne, gorke kave i slatkastog, aromatičnog pistacija nešto je čemu će teško itko reći 'ne'. Zapravo, pripremite se na to da će cijela porcija nestati u trenu, a svi će vas moliti da već sutra ponovite ovo remek djelo!

Najbolje od svega - priprema je gotova za oko pola sata, a sastoji se od svega četiri koraka u izradi.

Sastojci:

  • 3 jaja, odvojena
  • 100 g šećera u prahu
  • 250 g mascarponea
  • 2 žlice likera od kave ili jake crne kave
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 5 žlica kreme od pistacija
  • 1 žlica rastopljene kreme od pistacija ili kreme rjeđe konzistencije za ukrašavanje
  • 200 ml jake crne kave (pripremljene s 1½ žlice instant granula kave), ohlađene
  • 75 ml amaretta
  • 300 g piškota
  • 25 g običnih ili rezanih pistacija, grubo sjeckanih
Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Priprema:

Obložite dno i stranice dubokog kvadratnog kalupa od 20 cm s papirom za pečenje. Dodajte nekoliko traka papira koje vise preko rubova kalupa kako biste lakše izvadili tiramisu. Električnim mikserom istucite žumanjke i šećer dok smjesa ne postane blijeda, gusta i udvostručena u volumenu. Dodajte mascarpone i liker od kave (ili tursku kavu), te ponovno miksajte oko 3 minute dok se sve ne sjedini.

Istucite vrhnje i 3 žlice pistacija kreme zajedno u zasebnoj zdjeli dok smjesa ne postane dovoljno čvrsta da zadrži oblik, a zatim je umiješajte u smjesu od mascarpone. U trećoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, a zatim ih pažljivo umiješajte u smjesu s mascarponeom i pistacijama. Držite na hladnom.

U plitkoj posudi umutite kavu, amaretto i 2 žlice pistacija kreme. Kratko umočite piškote u smjesu s obje strane, a zatim ih složite u jedan sloj na dno kalupa. Preko piškota prelijte trećinu kreme, a zatim ponovite postupak dva puta, naizmjenično slažući slojeve piškota i kreme.

Hladite tiramisu 3-4 sata ili preko noći. Prebacite na tanjur za posluživanje, prelijte rastopljenom kremom od pistacija u obliku križanja i pospite nasjeckanim pistacijama po rubovima. Čuvajte u hladnjaku do dva dana.