Dobro je poznato da su deserti s pistacijom najveći slastičarski hit ovog ljeta, a pomama za kolačima, sladoledima i tortama ove slasne arome traje i dalje.
Jedan od najoriginalnijih recepata s pistacijom definitivno je onaj za tiramisu obogaćen atraktivnim i neodoljivim zelenim slojevima, a s obzirom na jedinstvenost ovog kolača, mala je vjerojatnost da ste vi ili vaši ukućani ikada probali nešto slično.
Recept za tiramisu s pistacijom
Uz to, spoj okusa moćne, gorke kave i slatkastog, aromatičnog pistacija nešto je čemu će teško itko reći 'ne'. Zapravo, pripremite se na to da će cijela porcija nestati u trenu, a svi će vas moliti da već sutra ponovite ovo remek djelo!
Najbolje od svega - priprema je gotova za oko pola sata, a sastoji se od svega četiri koraka u izradi.
Sastojci:
- 3 jaja, odvojena
- 100 g šećera u prahu
- 250 g mascarponea
- 2 žlice likera od kave ili jake crne kave
- 150 ml vrhnja za šlag
- 5 žlica kreme od pistacija
- 1 žlica rastopljene kreme od pistacija ili kreme rjeđe konzistencije za ukrašavanje
- 200 ml jake crne kave (pripremljene s 1½ žlice instant granula kave), ohlađene
- 75 ml amaretta
- 300 g piškota
- 25 g običnih ili rezanih pistacija, grubo sjeckanih
Priprema:
Obložite dno i stranice dubokog kvadratnog kalupa od 20 cm s papirom za pečenje. Dodajte nekoliko traka papira koje vise preko rubova kalupa kako biste lakše izvadili tiramisu. Električnim mikserom istucite žumanjke i šećer dok smjesa ne postane blijeda, gusta i udvostručena u volumenu. Dodajte mascarpone i liker od kave (ili tursku kavu), te ponovno miksajte oko 3 minute dok se sve ne sjedini.
Istucite vrhnje i 3 žlice pistacija kreme zajedno u zasebnoj zdjeli dok smjesa ne postane dovoljno čvrsta da zadrži oblik, a zatim je umiješajte u smjesu od mascarpone. U trećoj zdjeli istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, a zatim ih pažljivo umiješajte u smjesu s mascarponeom i pistacijama. Držite na hladnom.
U plitkoj posudi umutite kavu, amaretto i 2 žlice pistacija kreme. Kratko umočite piškote u smjesu s obje strane, a zatim ih složite u jedan sloj na dno kalupa. Preko piškota prelijte trećinu kreme, a zatim ponovite postupak dva puta, naizmjenično slažući slojeve piškota i kreme.
Hladite tiramisu 3-4 sata ili preko noći. Prebacite na tanjur za posluživanje, prelijte rastopljenom kremom od pistacija u obliku križanja i pospite nasjeckanim pistacijama po rubovima. Čuvajte u hladnjaku do dva dana.