Kolač sa slojevima keksa i čokoladnim preljevom koji vole djeca i odrasli uvijek je sjajna ideja, a za njegovu pripremu ne trebate biti ni osobito vješti u kuhinji
Dok su ovakve vrućine, nikome se ne da previše boraviti u kuhinji, a ako ste se zaželjeli domaće slastice, onima koje se ne peku ne možete pogriješiti.
Ovaj prefini kolač kojim ćete razveseliti ukućane, a vraća nas u djetinjstvo, nije težak za pripremu i, zapravo, ne može biti jednostavniji. Za pripremu se preporučuju pravokutni ili četvrtasti keksići - ako želite dodati dodatnu aromu, birajte one s okusom cimeta.
Također, bitno je da mlijeko u koje se umaču keksi bude hladno, a 'kupka' brza, jer će se inače lako raspasti i nećete ih moći slagati u kalup.
Kako biste ovaj kolač bez problema izvadili iz kalupa, dobar savjet je da ga stavite u zamrzivač na sat vremena. Vidjet ćete kako ćete ga zatim lako izvaditi iz kalupa nožem umočenim u toplu vodu.
Što se dekoracije tiče, sve je dopušteno: čokoladna glazura, šlag, svježe ili sušeno voće...
Sastojci
- 500 grama keksa (npr. petit beurre)
- litra mlijeka za puding
- 2 pudinga od vanilije ili čokolade
- 2 dcl mlijeka za kekse
- 15 dkg maslaca
- dcl slatkog vrhnja
- 100 grama čokolade
- tostirani bademi
Priprema
Skuhajte puding prema uputama na pakiranju. Kada se ohladi, mikserom u njega umiješajte maslac sobne temperature.
Odaberite kalup u koji ćete slagati kolač. Kekse s obje strane namačite u mlijeko i redajte u kalup dok ne pokrijete dno. Zatim stavite nekoliko žlica kreme i razmažite. Naizmjence stavljajte sloj keksa i kreme dok ne potrošite svu kremu, a zadnji sloj mora biti keks.
Zatim pripremite glazuru. Čokoladu usitnite i prelijte vrelim slatkim vrhnjem. Pustite da nekoliko minuta bude u vrelom vrhnju, a zatim dobro promiješajte dok ne dobijete glatku glazuru. Prelijte smjesu preko kolača i kada se glazura ohladi, stavite ga na hlađenje. Kad se dobro ohladi, ukrasite ga tostiranim bademima nasjeckanima na listiće (ili čokoladnim mrvicama). I dobar tek.