Približavanjem kraja ljeta polagano se mijenjaju recepti koje svakodnevno pripremamo te smo sve spremniji vratiti se onima za koje je potrebno nešto više pripreme i paljenje pećnice
Nakon što smo tjednima svim silama izbjegavali spremati jela za koja je potrebno paliti pećnicu ili dugotrajno nad njima bdjeti dok se satima kuhaju, s dolaskom nešto nižih temperatura vraća se interes i za nešto kompleksnije, ukusnije delicije koje ćemo najmilijima servirati na stol.
Među onima koji su vrijedni svake minute truda definitivno je i klasičan štrudl od jabuke - desert koji zbog zdravih sastojaka i zasitnosti bez imalo grižnje savjesti jedemo kao užinu ili čak doručak.
Recept za štrudl od jabuke
Klasičan štrudl od jabuke zna pripremiti gotovo svaka baka, koja će se najčešće odvažiti i na čitav postupak izrade i razvlačenja tijesta, ali svatko kome nedostaje vremena dobro zna koliko život mogu olakšati kupovni listovi za ovaj kolač.
I dok će ljubitelji čiste klasike ostati na upotrebi isključivo jabuka, maslaca i oraha, za sve one željne eksperimentiranja i unošenja novih aroma u slastan štrudl, Jamie Oliver donosi recept koji je malo drugačiji.
Osim što koristi gotove listove za štrudl, u ovaj tradicionalni kolač stavlja i aromatične pekan orahe te puno cimeta, a klasične grožđice zamijenio je slatko-kiselim sušenim brusnicama.
U nastavku donosimo detaljan recept kultnog britanskog kuhara za ovu modernu verziju omiljenog jesenskog kolača od jabuka, a za čiju je pripremu potrebno tek desetak minuta izrade i još 20 minuta pečenja.
Sastojci:
- 4-5 malih, slatkih jabuka
- sok od 1⁄2 limuna
- 80g maslaca
- 4 lista tijesta za štrudl
- 150 g nasjeckanih pekan oraha
- mljeveni cimet
- 150 g šećera šećerne trske
- 60 g šećera
- šaka suhih brusnica
- sladoled od vanilije za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180° C.
Jabuke ogulite i narežite na tanke ploške te ih stavite u zdjelu hladne vode s malo limunova soka da ne porumene. Otopite maslac u malom loncu na laganoj vatri i držite ga na toplom.
Pažljivo izrežite tijesto nožem na listove veličine 30 x 50 cm. Pomiješajte orahe, cimet i šećer šećerne trske.
Položite prvi list tijesta na čistu kuhinjsku krpu na radnoj površini i premažite otopljenim maslacem.
Pospite trećinom mješavine pekan oraha. Položite drugi list tijesta na vrh, premažite maslacem i ponovno pospite trećinom smjese pekan oraha. Ponovite s trećim listom i nadjenite sve četvrtim listom.
Jabuke dobro ocijedite i pomiješajte sa šećerom i ocijeđenim brusnicama.
Raširite ih duž jednog ruba gornjeg lista tijesta. Suprotni rub premažite s malo vode. Počevši od ruba sa smjesom od jabuka, nježno podignite rub kuhinjske krpe i pomoću nje zarolajte tijesto uzdužno poput švicarske rolice – jabuke će završiti u sredini. Nakon što je sve zarolano, savijaču lagano stisnite.
Stavite štrudl na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta ili dok ne porumeni. Poslužite sa sladoledom od vanilije.
Pokušajte napraviti štrudlu i s malo mljevenog đumbira i klinčića za još originalnije arome.