Kolač za čiju je pripremu potrebno svega deset minuta uvijek je pun pogodak, posebno ljeti kada na vrućim temperaturama u kuhinji želimo provesti što manje vremena
U ovu kategoriju uvrštava se i tzv. cobbler, koji je nešto između klasične pite i drobljenca, a beskrajno je jednostavan za pripremu.
Velika prednost ovog sočnog kolača jest i što ga možete pripremiti s bilo kojim sezonskim voćem (marelice, šljive, bobice...), no daleko je najukusniji sa slatko-kiselim breskvama.
Nakon pečenja stavite ga u hladnjak i za par sati hlađenja na raspolaganju ćete imati divan, osvježavajuć i zdrav desert na dohvat ruke!
Sastojci:
- 2 kg svježih breskvi, bez koštica i narezanih (guljenje nije obavezno), ili 6 šalica smrznutih kriški breskvi
- ½šalica / 110 grama šećera
- 2 do 3 žličice svježeg soka od limuna
- ½šalica / 113 grama neslanog maslaca
- 1½ šalice / 187 grama višenamjenskog brašna
- 1 šalica / 200 grama šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žličica morske soli
- 1½ šalice / 355 mililitara mlaćenice
- ½ do 1 žličica arome, poput svježe naribanog muškatnog oraščića, korice citrusa, mljevenog cimeta, đumbira ili vanilije ili ¼ žličice ekstrakta badema
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj (25 do 30 cm) neprijanjajućoj tavi na srednjoj vatri pomiješajte breskve, smeđi šećer i sok od limuna.
Zagrijavajte smjesu dok ne počne lagano kipiti, stalno miješajući, dok se šećer ne otopi, a tekućina lagano ne zgusne, 2 do 4 minute. Izlijte breskve i tekućinu u zdjelu i ostavite sa strane. Kušajte krišku breskve; ako je okus blag, dodajte još malo limunovog soka dok ne postane svjež i živahan.
Koristeći istu tavu (nije potrebno čistiti), otopite maslac na srednjoj vatri, povremeno vrteći tavu, i kuhajte dok ne zamiriše orašasto, postane zlatno smeđe boje, a tamne jantarne točkice se pojave na vrhu, 2 do 4 minute. Isključite vatru i ostavite smeđi maslac u tavi.
U zdjeli za miješanje umutite brašno, kristalni šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte mlaćenicu i bilo koje arome po želji, te miješajte samo dok se sastojci ne sjedine.
Prelijte tijesto preko smeđeg maslaca u tavi, ali nemojte ga miješati. Maslac će se podići i prekriti dio tijesta uz rubove tave, što je poželjno. Rasporedite kriške breskve i njihov sok na tijesto bez miješanja. Po želji pospite s još malo šećera za dodatnu hrskavost.
Pecite dok kolač ne postane zlatno smeđ na vrhu, 50 do 60 minuta. Premjestite tavu na rešetku za hlađenje da se malo ohladi, a kasnije stavite u hladnjak. Po želji, obogatite sve kuglicom sladoleda. Uživajte!