VOĆNA POSLASTICA

Nitko mu ne može odoljeti: Ovaj slastan kolač ekspresno je gotov

19.08.2024 u 15:06

Bionic
Reading

Kolač za čiju je pripremu potrebno svega deset minuta uvijek je pun pogodak, posebno ljeti kada na vrućim temperaturama u kuhinji želimo provesti što manje vremena

U ovu kategoriju uvrštava se i tzv. cobbler, koji je nešto između klasične pite i drobljenca, a beskrajno je jednostavan za pripremu.

Velika prednost ovog sočnog kolača jest i što ga možete pripremiti s bilo kojim sezonskim voćem (marelice, šljive, bobice...), no daleko je najukusniji sa slatko-kiselim breskvama.

Nakon pečenja stavite ga u hladnjak i za par sati hlađenja na raspolaganju ćete imati divan, osvježavajuć i zdrav desert na dohvat ruke!

Sastojci:

  • 2 kg svježih breskvi, bez koštica i narezanih (guljenje nije obavezno), ili 6 šalica smrznutih kriški breskvi
  • ½šalica / 110 grama šećera
  • 2 do 3 žličice svježeg soka od limuna
  • ½šalica / 113 grama neslanog maslaca
  • 1½ šalice / 187 grama višenamjenskog brašna
  • 1 šalica / 200 grama šećera
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žličica morske soli
  • 1½ šalice / 355 mililitara mlaćenice
  • ½ do 1 žličica arome, poput svježe naribanog muškatnog oraščića, korice citrusa, mljevenog cimeta, đumbira ili vanilije ili ¼ žličice ekstrakta badema

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U velikoj (25 do 30 cm) neprijanjajućoj tavi na srednjoj vatri pomiješajte breskve, smeđi šećer i sok od limuna.

Zagrijavajte smjesu dok ne počne lagano kipiti, stalno miješajući, dok se šećer ne otopi, a tekućina lagano ne zgusne, 2 do 4 minute. Izlijte breskve i tekućinu u zdjelu i ostavite sa strane. Kušajte krišku breskve; ako je okus blag, dodajte još malo limunovog soka dok ne postane svjež i živahan.

Koristeći istu tavu (nije potrebno čistiti), otopite maslac na srednjoj vatri, povremeno vrteći tavu, i kuhajte dok ne zamiriše orašasto, postane zlatno smeđe boje, a tamne jantarne točkice se pojave na vrhu, 2 do 4 minute. Isključite vatru i ostavite smeđi maslac u tavi.

U zdjeli za miješanje umutite brašno, kristalni šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte mlaćenicu i bilo koje arome po želji, te miješajte samo dok se sastojci ne sjedine.

Prelijte tijesto preko smeđeg maslaca u tavi, ali nemojte ga miješati. Maslac će se podići i prekriti dio tijesta uz rubove tave, što je poželjno. Rasporedite kriške breskve i njihov sok na tijesto bez miješanja. Po želji pospite s još malo šećera za dodatnu hrskavost.

Pecite dok kolač ne postane zlatno smeđ na vrhu, 50 do 60 minuta. Premjestite tavu na rešetku za hlađenje da se malo ohladi, a kasnije stavite u hladnjak. Po želji, obogatite sve kuglicom sladoleda. Uživajte!

Kao da ste na Maldivima: Ovo su najljepše pješčane plaže Hrvatske Izvor: Ostale fotografije / Autor: Neven Bučević