Jednom kad ovladate umijećem pripreme rižota, moći ćete uživati u raznolikim varijacijama ovog jela u svako doba godine, a u ovim ljetnim mjesecima napravite ga sa sočnim, zrelim rajčicama te ga poslužite kao glavni obrok ili prilog
Potrebni sastojci
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 veliki luk, narezan na kockice
- sol i papar
- 1½ šalice arborio ili carnaroli riže
- Prstohvat pahuljica crvene paprike
- 2 češnja češnjaka
- ½ šalice bijelog vina
- 2 šalice zrelih crvenih rajčica, oguljenih i narezanih na kockice
- 3 šalice kipuće vode ili juhe od povrća
- ½ šalice ribanog pekorina ili parmezana, plus još za posluživanje
- sjeckani peršin, za ukras
- narezani bosiljak, za ukras
Priprema
Stavite 3 žlice maslinovog ulja u dublju tavu ili lonac s debelim dnom na srednje jaku vatru, zatim dodajte luk i obilno začinite solju. Popaprite po ukusu i kuhajte dok ne omekša, otprilike 5-7 minuta.
Dodajte rižu i kuhajte miješajući, dok luk jedva ne porumeni, oko 2 minute. Dodajte ljuskice crvene paprike, češnjak, bijelo vino i rajčice narezane na kockice te kuhajte dok većina tekućine ne ispari (oko 5 minuta). Ako želite skratiti pripremu stavite oguljene rajčice u multipraktik ili blender te samo dodajte u posudu s rižom.
Dodajte 2 šalice kipuće vode i kuhajte 5 do 6 minuta, miješajući drvenom kuhačom svake minute.
Kad se tekućina upije, dodajte preostalu šalicu vode i nastavite kuhati još 5 minuta, dok riža ne bude kuhana, ali zrna još uvijek čvrsta. Kušajte i prilagodite začine, dodajući još jednu kapljicu vode ako je potrebno da ne bude pregusto. Ugasite vatru, umiješajte pecorino i još 2 žlice maslinova ulja.
Prebacite u nisku široku zdjelu za posluživanje te pospite peršinom i bosiljkom. Po želji dodajte još naribanog sira.