GOTOVO ZA 20 MINUTA

Isprobajte jednostavan recept za kremasti rižoto od sočnih, zrelih rajčica

16.08.2024 u 11:23

Bionic
Reading

Jednom kad ovladate umijećem pripreme rižota, moći ćete uživati u raznolikim varijacijama ovog jela u svako doba godine, a u ovim ljetnim mjesecima napravite ga sa sočnim, zrelim rajčicama te ga poslužite kao glavni obrok ili prilog

Potrebni sastojci

  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 veliki luk, narezan na kockice
  • sol i papar
  • 1½ šalice arborio ili carnaroli riže
  • Prstohvat pahuljica crvene paprike
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ šalice bijelog vina
  • 2 šalice zrelih crvenih rajčica, oguljenih i narezanih na kockice
  • 3 šalice kipuće vode ili juhe od povrća
  • ½ šalice ribanog pekorina ili parmezana, plus još za posluživanje
  • sjeckani peršin, za ukras
  • narezani bosiljak, za ukras

Priprema

Stavite 3 žlice maslinovog ulja u dublju tavu ili lonac s debelim dnom na srednje jaku vatru, zatim dodajte luk i obilno začinite solju. Popaprite po ukusu i kuhajte dok ne omekša, otprilike 5-7 minuta.

Dodajte rižu i kuhajte miješajući, dok luk jedva ne porumeni, oko 2 minute. Dodajte ljuskice crvene paprike, češnjak, bijelo vino i rajčice narezane na kockice te kuhajte dok većina tekućine ne ispari (oko 5 minuta). Ako želite skratiti pripremu stavite oguljene rajčice u multipraktik ili blender te samo dodajte u posudu s rižom.

Dodajte 2 šalice kipuće vode i kuhajte 5 do 6 minuta, miješajući drvenom kuhačom svake minute.

Kad se tekućina upije, dodajte preostalu šalicu vode i nastavite kuhati još 5 minuta, dok riža ne bude kuhana, ali zrna još uvijek čvrsta. Kušajte i prilagodite začine, dodajući još jednu kapljicu vode ako je potrebno da ne bude pregusto. Ugasite vatru, umiješajte pecorino i još 2 žlice maslinova ulja.

Prebacite u nisku široku zdjelu za posluživanje te pospite peršinom i bosiljkom. Po želji dodajte još naribanog sira.