tabbouleh salata

Šarena ljetna salata: Nutricionistica donosi recept za jelo koje snižava krvni tlak

15.08.2024 u 07:13

Bionic
Reading

Prva asocijacija na ljetnu prehranu najčešće su lagana jela, napravljena od sezonskih namirnica i, po mogućnosti, u što kraćem vremenu potrebnom za serviranje na stol

U nedavnom razgovoru za tportal nutricionistica Angelina Paić izdvojila je upravo jedan takav recept, koji je savršena večera, hranjivi međuobrok ili dodatak jelima poput roštilja.

Radi se o popularnoj tabbouleh salati, koja osvaja atraktivnim izgledom koliko i aromatičnim, sočnim okusom.

Odličan prilog uz roštilj ili lagana večera

'Otkad sam je prvi put probala pa do sada - oduševljenje salatom tabbouleh ne prestaje. Sinergija hrane u ovoj salati je fantastična! Kako je sezona roštiljanja, ona je savršen prilog koji štiti stanice, podupire zdravlje, ali i oduševljava okusne pupoljke!

Sastoji se od sezonskih namirnica u spoju s bulgurom koji pruža sitost bez osjećaja težine u želucu.

'Peršin i kopar sadrže hlapljiva ulja, čija ih aktivnost svrstava u kemoprotektivne namirnice, tj. one koje mogu pomoći u neutralizaciji određenih vrsta karcinogena, uz mentu nema nadimanja i težine u želucu, a likopen iz rajčice puno će se bolje apsorbirati uz maslinovo ulje. Taj moćni pigment igra zaštitnu ulogu kod velikog broja karcinoma (raka prostate, dojke, endometrija i pluća), a smanjuje i kardiovaskularni rizik jer snižava razinu LDL kolesterola', ističe Angelina Paić i naglašava:

'Visoke razine vlakana u bulguru poboljšavaju probavu, a krastavac, koji sadrži kalij i magnezij, pomoći će vam u regulaciji tlaka.'

Recept za salatu tabbouleh

Sastojci:

  • 2 velike rajčice
  • krastavac
  • šalica bulgura
  • šaka lišća mente (oko 3-4 grančice)
  • žlica kopra
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • svježe cijeđen sok polovice limuna
  • mladi luk (2 stabljike)
  • sol i svježe mljeven papar

Priprema:

Skuhajte bulgur prema uputama na vrećici.

Peršinu i menti odstranite peteljke i usitnite s povrćem - što sitnije, to bolje. U manjoj zdjelici izmiješajte ulje, limun, sol, svježe mljeven papar i kopar.

U zdjelu najprije stavite bulgur i začinite polovicom začina. Promiješajte, probajte te po potrebi dodatno posolite i popaprite. Umiješajte sve zelene sastojke, luk i rajčicu. Uživajte u jelu!