Gotova za dvadesetak minuta, fritaja s tikvicama i mozzarellom je savršena za brzi ljetni ručak ili večeru. Probajte je jednom u ovoj kombinaciji i pravit ćete je iznova i iznova
Fritaja s povrćem jedna je od najbržih obroka koji možete napraviti, a Eating Well donosi odličan recept za ljetnu verziju s tikvicama i mozzarellom. Napravite je za doručak ili poslužite za ručak ili večeru uz salatu od svježeg sezonskog povrća i s kriškom hrskavog kruha prelivenog maslinovim uljem.
Potrebni sastojci:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Jedan veliki crveni luk, očišćen i sitno nasjeckan
- Jedna srednje velika tikvica, očišćena i nasjeckana
- 7 velikih jaja, istučenih
- ½ žličice soli
- ¼ žličice svježe mljevenog papra
- 115 g svježe mozzarelle
- 3 žlice nasjeckane sušene rajčice
- ¼ šalice tanko narezanog svježeg bosiljka
Priprema:
Postavite rešetku na gornju trećinu pećnice; prethodno je zagrijte na 180 stupnjeva
Zagrijte ulje u velikoj tavi koja se ne lijepi, po mogućnosti od lijevanog željeza, na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i tikvice i lagano dinstajte, često miješajući, dok povrće ne omekša, 3 do 5 minuta.
Za to vrijeme u posudi umutite jaja, sol i papar. Prelijte jaja preko povrća u tavi. Dinstajte, lagano podižući rubove kako bi nekuhano jaje iz sredine iscurilo ispod, dok se skoro sve ne stegne, oko 2 minute. Rasporedite mozzarellu i sušene rajčice pop vrhu. Poklopite, a zatim tavicu stavite tavu u zagrijanu pećnicu dok jaja malo ne porumene, 1 1/2 do 2 minute. Pustite da odstoji 3 minute. Odozgo pospite bosiljkom.
Kako biste izvadili fritaju iz tave, prijeđite lopaticom uz ruba, a zatim ispod, dok ona ne sklizne na dasku za rezanje ili tanjur za posluživanje. Izrežite na 4 kriške i poslužite.