Jedno od najpopularnijih jela koje postoji je rižoto s piletinom – savršeno za dane kada ne znate što kuhati, kada želite nešto fino i na brzinu, a hranjivo ili pak kada se trebate riješiti povrća iz hladnjaka. Nema sumnje, konkurenciju ovom jelu teško je naći, a uz ovaj recept uspjet će baš svaki put
Postoji mnogo načina pripreme riže s piletinom, a onaj tradicionalni, zbog kojeg se traži i porcija više je tradicionalni, pripremljen od piletine, povrća, riže i temeljca. U mnogim se receptima piletina i riža kuhaju se zajedno, a Hola.com donosi recept gdje se meso prvo ispeče, a zatim se priprema riža s povrćem te se na kraju sve pomiješa.
Što se tiče mesa, za pileći rižoto može se koristiti više različitih komada mesa – bataci, krila ili prsa sa ili bež kože, a važno je da bude nasjeckano. A što se tiče riže, u najbolja je ona okruglog zrna jer je idealne su za upijanje okusa i tekućine.
Potrebni sastojci:
- 400 grama riže okruglog zrna
- 2 komada pilećih prsa ili bataka bez kostiju i kože
- 1 crvena paprika
- 1 luk
- 2 zrele rajčica
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 0,5 čaše bijelog vina
- 2 češnja češnjaka
- Svježi peršin
- Maslinovo ulje
- Sol
- Papar
- Limun
Priprema:
Luk ogulite i nasjeckajte , a zatim očistite i nasjeckajte češnjak. Crvenu papriku operite, osušite, odstranite peteljku, sjemenke i 'žilice' te je također nasjeckajte.
Rajčice operite, odstranite peteljke i nasjeckajte na kockice.
Stavite češnjak u mužar s malo peršinova lista. Dodajte bijelo vino .
Tavicu stavite na niže jaku vatru, maslinovo ulje i ispecite nasjeckanu piletinu koju ste prethodno začinili solju i paprom. Kada je meso gotovo, izvadite ga i ostavite sa strane.
U tavicu dodajte luk i crvenu papriku i pirjajte nekoliko minuta. Zatim dodajte rajčicu i kuhajte oko 5 minuta uz povremeno miješanje. Povrću dodajte smjesu češnjaka, peršina i vina, kuhajte dok alkohol u vinu ispari.
Zatim dodajte rižu i pirjajte par minuta. Dodajte piletinu i sve dobro promiješajte, posolite i popaprite te dodajte temeljac.
Kuhajte na jakoj vatri 5 minuta, a zatim smanjite vatru na srednju dok riža ne bude gotova (oko 13 minuta).
Ugasite vatru, ostavite da odstoji par minuta i poslužite s još malo peršina i nekoliko kriški limuna.