omiljeno jelo

Nema do rižota s piletinom, a uz ovaj recept uspijeva baš uvijek

26.07.2024 u 12:34

Bionic
Reading

Jedno od najpopularnijih jela koje postoji je rižoto s piletinom – savršeno za dane kada ne znate što kuhati, kada želite nešto fino i na brzinu, a hranjivo ili pak kada se trebate riješiti povrća iz hladnjaka. Nema sumnje, konkurenciju ovom jelu teško je naći, a uz ovaj recept uspjet će baš svaki put

Postoji mnogo načina pripreme riže s piletinom, a onaj tradicionalni, zbog kojeg se traži i porcija više je tradicionalni, pripremljen od piletine, povrća, riže i temeljca. U mnogim se receptima piletina i riža kuhaju se zajedno, a Hola.com donosi recept gdje se meso prvo ispeče, a zatim se priprema riža s povrćem te se na kraju sve pomiješa.

Što se tiče mesa, za pileći rižoto može se koristiti više različitih komada mesa – bataci, krila ili prsa sa ili bež kože, a važno je da bude nasjeckano. A što se tiče riže, u najbolja je ona okruglog zrna jer je idealne su za upijanje okusa i tekućine.

Potrebni sastojci:

  • 400 grama riže okruglog zrna
  • 2 komada pilećih prsa ili bataka bez kostiju i kože
  • 1 crvena paprika
  • 1 luk
  • 2 zrele rajčica
  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 0,5 čaše bijelog vina
  • 2 češnja češnjaka
  • Svježi peršin
  • Maslinovo ulje
  • Sol
  • Papar
  • Limun

Priprema:

Luk ogulite i nasjeckajte , a zatim očistite i nasjeckajte češnjak. Crvenu papriku operite, osušite, odstranite peteljku, sjemenke i 'žilice' te je također nasjeckajte.

Rajčice operite, odstranite peteljke i nasjeckajte na kockice.

Stavite češnjak u mužar s malo peršinova lista. Dodajte bijelo vino .

Tavicu stavite na niže jaku vatru, maslinovo ulje i ispecite nasjeckanu piletinu koju ste prethodno začinili solju i paprom. Kada je meso gotovo, izvadite ga i ostavite sa strane.

U tavicu dodajte luk i crvenu papriku i pirjajte nekoliko minuta. Zatim dodajte rajčicu i kuhajte oko 5 minuta uz povremeno miješanje. Povrću dodajte smjesu češnjaka, peršina i vina, kuhajte dok alkohol u vinu ispari.

Zatim dodajte rižu i pirjajte par minuta. Dodajte piletinu i sve dobro promiješajte, posolite i popaprite te dodajte temeljac.

Kuhajte na jakoj vatri 5 minuta, a zatim smanjite vatru na srednju dok riža ne bude gotova (oko 13 minuta).

Ugasite vatru, ostavite da odstoji par minuta i poslužite s još malo peršina i nekoliko kriški limuna.