Ljeto znači uživanje u suncu, moru i tjestenini koja se može pripremiti na tisuću načina. Posebno je ukusna u kombinaciji s patlidžanima i tikvicama kojih u ovom dijelu godine ima u izobilju
Ovo bezvremensko ljetno jelo od tjestenine otkrio je The Timesu 1991. Pierre Franey u jednoj od svojih 60-minutnih gurmanskih kolumni. Kao i mnoga njegova jela, i ovo je istovremeno je elegantno i jednostavno, i nije ga teško pripremiti nakon plaže ili poslije posla. Narezane patlidžane i tikvice pirjajte dok ne porumene, u drugom loncu napravite brzi umak od pasiranih rajčica iz konzerve, maslinovog ulja, češnjaka i začinskog bilja. Sve promiješajte i pirjajte oko 15 minuta. Prelijte kuhanom tjesteninom i parmezanom. I pokušajte pojesti samo jednu porciju.
Potrebni sastojci:
- 60 ml maslinovog ulja
- 1 žlica sitno nasjeckanog češnjaka
- 128 g pelata iz limenke
- 4 žlice nasjeckanog svježeg talijanskog peršina
- 2 žlice sušenog origana
- ⅛ žličice mljevene čili papričice (po želji)
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- 450 g patlidžana
- 225 g tikvice
- 350 g suhe tjestenine, kao što su ziti, fusilli, školjke ili rigatoni
- 4 žlice grubo nasjeckanog svježeg bosiljka
- 4 žlice ribanog parmezana
Priprema:
Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u loncu i dodajte češnjak. Lagano dinstajte i miješajte kako ne bi potamnio. Dodajte rajčice, peršin, origano, papričice, sol i papar. Promiješajte da se sve sjedini, pustite da zavrije i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta.
Za to vrijeme odrežite krajeve patlidžana i ogulite ga. Izrežite ga na kocke veličine otprilike 2,5 cm. Odrežite krajeve tikvica, a zatim tikvicu narežite ih na ploške debljine otprilike 2,5 cm.
Zagrijte preostalo maslinovo ulje u velikoj tavi. Kad se ulje jako zagrije, dodajte patlidžane, tikvice, sol i papar. Kuhajte, miješajući, dok lijepo ne porumene i ne omekšaju. Dodajte u umak od rajčice. Dobro promiješajte i kuhajte 15 minuta.
Tjesteninu ubacite u slanu kipuću vodu i kuhajte prema uputama na pakiranju. Ocijedite i sačuvajte pola šalice tekućine od kuhanja.
Tjesteninu vratite u lonac, dodajte tekućinu od kuhanja, mješavinu povrća i umaka, bosiljak i parmezan. Promiješajte i poslužite vruće.