zove na još

Ovo vrijedi probati: Cheesecake od pistacija je savršen ljetni desert

22.07.2024 u 13:44

Bionic
Reading

Posljednjih tjedana ne prestaje se pričati o pistaciju, a sladoled od njega je pravi hit. Međutim, ova ukusna i zdrava namirnica odličan je izbor i za savršene ljetne kolače

Ako volite cheesecake, a uhvatila vas je i ljetna pomama za pistacijem, ovo je savršen desert za vas. Istina, za pripremu slasnog cheesecake od pistacija treba uložiti malo truda i vremena, no vjerujete, jednom kada ga probate, nećete požaliti.

Prepustite se simfoniji okusa recept za tortu od sira s pistacijama koji donosi The Cooking Foodie. Ovaj slatki desert kombinira bogatu kremastost klasičnog kolača od sira s neodoljivim orašastim okusom pistacija, stvarajući desert koji je istovremeno elegantan i krajnje ukusan.

Sastojci za pastu od pistacija:

  • 400 grama oguljenih pečenih pistacija

Sastojci za koru:

  • 45 g pistacija
  • 160 g Graham krekera/keksa
  • 90 g otopljenog maslaca
  • 1 žlica mlijeka

Sastojci za nadjev:

  • 900 g krem ​​sira
  • 200 g šećera
  • 180 g paste od pistacija
  • 4 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 60 ml tučenog slatkog vrhnja
  • 115 g kiselog vrhnja
  • 1½ žlice kukuruznog škroba

Sastojci za preljev:

  • 45 g paste od pistacija
  • 120 g bijele čokolade
  • 60 ml tučenog slatkog vrhnja

Sastojci za dekoraciju:

  • Fino mljeveni pistacio

Priprema:

Napravite pastu od pistacija. (Ovaj korak nije obavezan - možete koristiti i pastu od pistacija kupljenu u trgovini). Ako se ipak odlučite napraviti domaću, prvo očistite pistacije od ljuske. Zatim ih stavite u čistu kuhinjsku krpu i protresite kako biste uklonili što više kožice. Stavite pistacije (350-400 g) u snažan blender i miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu . Ovaj proces može potrajati 10-15 minuta (ovisno o jačii blenderu) stoga budite strpljivi. Prebacite pastu u zdjelu, ako pasta topla, stavite je u frižider.

Napravite koru. Prvo zagrijte pećnicu 160 stupnjeva. U sjeckalici zdrobite kekse i pistacije u sitne mrvice. Dodajte rastopljeni maslac i miješajte dok se sve ne sjedini. Dodajte mlijeko i ponovno promiješajte. Dobivenu smjesu utisnite na dno kalupa promjera (23 cm. Pecite 7-8 minuta. Ostavite sa strane dok radite nadjev.

Napravite nadjev. Zagrijte pećnicu ponovno na 160 stupnjeva. U velikoj zdjeli tucite krem ​​sir i šećer dok ne postane glatka smjesa. Dodajte pastu od pistacija i miješajte dok ne postane glatka. Dodajte jaja, jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodavanja. Dodajte ekstrakt vanilije, kiselo vrhnje, slatko vrhnje, sol i tucite dok smjesa ne postane glatka. Dodajte kukuruzni škrob i tucite dok se sve ne sjedini.

Ispecite tortu od sira. Stavite kalup za tortu na veliki komad folije i savijte foliju sa strane kalupa. Fil izlijte preko kore, kalup stavite u pleh. Napunite pleh s dovoljno vruće vode da seže do polovice stjenki kalupa. Pecite 50-60 minuta ili dok rub lagano ne potamni, ali sredina ostane lagana i slična pudingu. (vrijeme pečenja može varirati). Ugasite pećnicu, ali kolač ostavite u toploj još sat vremena. Pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi jedan sat, a zatim u hladnjaku najmanje 4 sata ili preko noći.

Napravite preljev (ganache od pistacija). U zdjelu stavite bijelu čokoladu. Zagrijte vrhnje na laganoj vatri i prelijte ga preko čokolade, ostavite da odstoji 1 minutu, zatim miješajte dok se ne otopi. Dodajte pastu od pistacija i miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Prelijte ganache preko cheesecakea i ravnomjerno rasporedite. Stavite u hladnjak do posluživanja (barem jedan sat). Prije posluživanja tortu ukrasite sitno samljevenim pistacijem (oko 50 grama?. Zatim pomoću sita pospite pistacije (trebaju izgledati kao pistacije u prahu). A rubove torte ukrasite nasjeckanim pistacijem.

Poslužite i uživajte.