Savršeno sladak i savršeno osvježavajuć, a pri tome tako lagan za pripremu. Ovaj kolač od limuna savršen je uz popodnevnu kavu ili pak dobro rashlađenu limunadu dok odmarate u dubokoj hladovinu s pogledom usmjerenim u daljinu
Volimo jednostavne recepte, a s ovim je gotovo nemoguće pogriješiti. Jedini preduvjet je da volite limun. Pružajući savršenstvo okusa, ovaj kolač, čiji recept donosi Essa news je ukusan, vlažan i pahuljast poput oblaka. Probajte, teško da ćete odoljeti i drugoj kriški.
Potrebni sastojci:
- 200 g maslaca
- 4 jaja
- 170 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 255 g brašna
- Prstohvat soli
- 1 žličica praška za pecivo
- Korica od 2 limuna + sok od 1 limuna
Dodatno, sastojci za glazuru:
- 180 g šećera u prahu
- 4 žlice soka od limuna
- Kriške limuna za ukras
Priprema:
Pripremite limune – polijte vrućom vodom, iscijedite sok i naribajte koricu. Ostatak sastojaka izvadite iz hladnjaka jer trebaju postići sobnu temperaturu.
Nakon toga otopite, a potom ohladite maslac. Razbijte jaja i odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke istucite s običnim i vanilin šećerom, a bjelanjke sa soli istucite u čvrsti snijeg.
U zdjelu s umućenim žumanjcima stavite sok od 1 limuna i koricu od 2 limuna. Dodajte brašno, prašak za pecivo i maslac. Dobro promiješajte. Kada dobijete glatku smjesu, nježno spatulom umiješajte tučene bjelanjke.
Dobivenu smjesu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite kolač u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 45 minuta.
Šećer u prahu prosijte kroz sito i u posudi pomiješati s limunovim sokom. Tucite sve dok smjesa ne postane glatka. Ohlađeni kolač prelijte glazurom. Ukrasite kriškama limuna. I nakon toga sve što vam preostaje je – uživati.