gotov u tren oka

Fantazija zvana kolač od limuna: Pahuljast i osvježavajuć, savršen je ljetni desert

05.07.2024 u 12:53

Bionic
Reading

Savršeno sladak i savršeno osvježavajuć, a pri tome tako lagan za pripremu. Ovaj kolač od limuna savršen je uz popodnevnu kavu ili pak dobro rashlađenu limunadu dok odmarate u dubokoj hladovinu s pogledom usmjerenim u daljinu

Volimo jednostavne recepte, a s ovim je gotovo nemoguće pogriješiti. Jedini preduvjet je da volite limun. Pružajući savršenstvo okusa, ovaj kolač, čiji recept donosi Essa news je ukusan, vlažan i pahuljast poput oblaka. Probajte, teško da ćete odoljeti i drugoj kriški.

Potrebni sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 4 jaja
  • 170 g šećera
  • 20 g vanilin šećera
  • 255 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Korica od 2 limuna + sok od 1 limuna

Dodatno, sastojci za glazuru:

  • 180 g šećera u prahu
  • 4 žlice soka od limuna
  • Kriške limuna za ukras

Priprema:

Pripremite limune – polijte vrućom vodom, iscijedite sok i naribajte koricu. Ostatak sastojaka izvadite iz hladnjaka jer trebaju postići sobnu temperaturu.

Nakon toga otopite, a potom ohladite maslac. Razbijte jaja i odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke istucite s običnim i vanilin šećerom, a bjelanjke sa soli istucite u čvrsti snijeg.

U zdjelu s umućenim žumanjcima stavite sok od 1 limuna i koricu od 2 limuna. Dodajte brašno, prašak za pecivo i maslac. Dobro promiješajte. Kada dobijete glatku smjesu, nježno spatulom umiješajte tučene bjelanjke.

Dobivenu smjesu prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Stavite kolač u pećnicu prethodno zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 45 minuta.

Šećer u prahu prosijte kroz sito i u posudi pomiješati s limunovim sokom. Tucite sve dok smjesa ne postane glatka. Ohlađeni kolač prelijte glazurom. Ukrasite kriškama limuna. I nakon toga sve što vam preostaje je – uživati.