tako fino

Najbolji ljetni recept za juhu od rajčica koji bi i Talijani odobrili

28.06.2024 u 11:06

Bionic
Reading

Ljeto je sezona sočnih, na suncu dozrelih rajčica, a osim na salatu od ovog zdravog i tako ukusnog povrća lako je u tren oka pripremiti juhu. Uz dodatak začinskog bilja, buffalo mozzarelle i par kapi maslinovog ulja nastaje jelo kojeg se ne bi posramili ni Talijani

Znate li da su rajčice zapravo zdravije kada su kuhane? Naime, kada se kuha, likopen (prirodna kemikalija koja voću i povrću daje crvenu boju) mijenja oblik koji se lakše razgrađuje u tijelu. Likopen je snažan antioksidans koji štiti stanice od oštećenja i sprječava rak i kardiovaskularne bolesti. A Gourmet traveller otkriva recept za savršenu ljetnu verziju omiljene juhe od rajčica.

Potrebni sastojci:

  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 žuti luk, sitno nasjeckan
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 kg vrlo zrelih velikih rajčica volovsko srce, nasjeckanih
  • 500 ml (2 šalice) pilećeg ili povrtnog temeljca
  • Po 2 grančice bosiljka i majčine dušice, plus dodatni listići za posluživanje
  • 1 žlica crnog vinskog octa ili po ukusu
  • 1 buffalo mozzarella, grubo narezana, za posluživanje
  • 150 g miksanih cherry rajčica, narezane na četvrtine
  • Za posluživanje: ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema:

Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri, dodajte luk i češnjak i pirjajte ih dok ne omekšaju (4-5 minuta).

Dodajte rajčice, kuhajte dok se ne počnu raspadati (3-4 minute), zatim dodajte temeljac, grančice začinskog bilja i 250 ml vode, zakuhajte i pirjajte dok sve ne sjedini, a začini puste aromu (10-12 minuta).

Izvadite začinsko bilje, umiješajte ocat, začinite po želji i grubo izradite u pire blenderom ili u multipraktiku.

Juhu poslužite toplu ili sobne temperature, posutu buffalo mozzarellom, cherry rajčicama i dodatnim začinskim biljem te pokapanu ekstra djevičanskim maslinovim uljem po vrhu.