recept top chefa

Ostvarenje snova za sladokusce: Ovaj desert pravo je čudo, evo kako ga napraviti

22.06.2024 u 14:45

Bionic
Reading

Donosimo recept za watalappan - slavnu šrilankansku slasticu koja se pravi od kokosovog mlijeka, začina i čak 20 jaja

Kada ste u potrazi za desertom koji će garantirano oduševiti sve sladokusce, najčešći odabir pada na kolače s čokoladom i orasima ili eventualno vanilijom, kokosom i nekim sezonskim voćem. No donosimo vam nešto potpuno drugačije, i to ravno iz - Šri Lanke!

Za ovaj desert vjerojatno niste čuli, ali okusom i teksturom neodoljivo podsjeća na dalmatinsku rožatu. Riječ je o watalappanu - šrilanskoj slastici sa spojem aroma kakav još niste okusili.

Upravo ovaj desert oduševio nas je na nedavnom putovanju u ovu otočnu zemlju na Indijskom oceanu te smo u baš svakom restoranu tragali za njim na jelovniku.

Nešto slično probali smo i u spektakularnom Business Loungeu Turkish Airlinesa, u kojem smo u Istanbulu čekali nastavak putovanja prema Šri Lanci. I dok su nam ondje pažnju više odvlačile neponovljivo fine turske baklave (kojih u Loungeu, uz baš sve što možete zamisliti, ima napretek), dolaskom u Jetwingove hotele imali smo priliku uživati u čarima watalappana uz gotovo svaki obrok.

  • +11
Turkish Airlines - poslovna klasa Izvor: tportal.hr / Autor: Privatne fotografije

Najviše od svih, ovaj desert dojmio nas se u predivnom hotelu Jetwing Lake, smještenom usred džungle i s pogledom na jezero i majmune, u kojem smo jednostavno morali zatražiti razgovor s pastry chefom.

Simpatičan chef Roshan s nama je rado popričao i slušao naše hvalospjeve za ovo čudo nalik pudingu, a nismo mogli odoljeti pa smo zatražili i recept. Beskrajno ljubazan i uslužan, kao i osoblje s kojim smo imali kontakt u Jetwingovim hotelima, otrčao je do kuhinje i spremno nam donio detaljne upute kako bismo ga mogli napraviti kod kuće.

Ispostavilo se da je watalappan zaista moguće spraviti i u osam tisuća kilometara udaljenoj Hrvatskoj, a ako se i vi želite okušati u pripremi ovog autentičnog šrilanskog jela i ostaviti sve bez teksta - donosimo jednostavan i provjeren recept!

Kako bi vam olakšao pripremu, chef Roshan Erandika Alahakoon istaknuo je na što treba pripaziti.

'Najvažnije je postići pravu teksturu. Polagano dodajte sastojke i kuhajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, koja podsjeća na puding', rekao je Roshan, inače iznimno ugledan specijalist za izradu slastica koji je radio u najluksuznijim restoranima na Sejšelima te u Dubaiju i Dohi. Uživajte u njegovom receptu!

Sastojci:

  • 1 kg šećera (u originalu ide jaggery - nerafinirani šećer koji se najčešće proizvodi od šećerne trske ili palminog soka)
  • 5 komada klinčića
  • štapić cimeta
  • 5 komada kardamoma
  • 500 ml kokosovog mlijeka (može i punomasno kravlje)
  • 20 jaja.

Priprema:

Ako koristite jaggery, nasjeckajte ga na komadiće, a ako imate uobičajeni šećer, samo ga stavite u posudu. Dodajte klinčić, kardamom i cimet.

Prelijte s 200 ml vode i prokuhajte na laganoj vatri.

Temeljito procijedite smjesu i ostavite da se ohladi do sobne temperature.

Dodajte kokosovo mlijeko i jaja.

Ponovno procijedite da ne bi ostale grudice. Stavite u posudu, prekrijte i kuhajte na pari 30-40 minuta ili dok smjesa ne bude kompaktna.

Ohladite i poslužite te kao dekoraciju koristite orašaste plodove ili komadiće sezonskog voća.

  • +23
Watalappan se može kušati u Jetwingovim hotelima na Šri Lanci Izvor: tportal.hr / Autor: Privatna arhiva

Ovaj desert kao stvoren je za ljeto jer je savršen kada se dobro ohladi u hladnjaku te će poslužiti kao idealna, lagana, a toliko zasitna poslastica i po najvećim vrućinama.

Ako ga pak odlučite kušati u originalu (što toplo preporučujemo!), najugodnije putovanje donosi Turkish Airlines, u čiju smo se udobnost i nevjerojatnu uslužnost na letu te rajsku ponudu Loungea i sami uvjerili. Također, kako biste putovali potpuno bezbrižno, sigurni da je svaki korak ovog nezaboravnog putovanja pomno isplaniran, obratite se agenciji Jetwing Travels, čija nam je usluga ovo putovanje učinila uvjerljivo najboljim u životu.

sve osim nogometa

Učitavanje...