psk_2

USPUT SAVJETUJU I DALIĆA

Talijani u panici uoči ogleda s Hrvatskom, traže se brojne promjene

Bionic
Reading

U ponedjeljak od 21 sat u Leipzigu će u utakmici 3. kola B skupine snage odmjeriti Hrvatska i aktualni europski prvak, Italija. No, dok Vatrenima igra samo pobjeda, Azzurrima je za prolazak u osminu finala dovoljan i remi. Međutim, Talijani su razočarani izdanjem Spallettijeve momčadi i nude recept za pobjedu protiv prekomorskih susjeda

Baš kao što su hrvatski navijači razočarani predstavom Vatrenih u prva dva kola, u kojima su naši igrači primili čak pet golova, pri tom zabili samo dva, a uz sve to i odigrali dobro tek 30-ak minuta po utakmici, u istom su raspoloženju i Talijani, nakon predstave protiv Furije.

Jer Spallettijeva je momčad bila 'stjerana' u mišju rupu. Španjolci su dominirali od prve do zadnje minute, a iako su do pobjede došli autogolom Calafiorija, ona je bila posve zaslužena.

Talijani traže promjene, ali prije svega u pristupu igrača, kako bi se uklonio taj osjećaj straha, inferiornosti i frustracije koji su Azzurri prezentirali u Gelsenkirchenu.

Možda ih je zavarala predstava protiv Albanije, ali tada se suparnik nakon vodstva 1:0 povukao. I onda je, logično, lakše do izražaja dolazila talijanska tehnička superiornost.

Svu inferiornost protiv Španjolaca ublažio je vratar Donnarumma, ali strahovi su ostali. I sada je dodatni pritisak na izborniku Spallettiju da ga izbaci iz svojih igrača.

'Želim da moji igrači na terenu viču od ponosa što predstavljaju Italiju', naglasio je izbornik, koji od rujna 2023. sjedi na 'vrućoj stolici'.

Nakon 'šaputanja' u četvrtak, Talijani od svoje reprezentacije u Leipzigu očekuju posve drugačiju momčad, strastvenu, urlajuću, sa žestokom željom da izbriše španjolski poraz i izbori plasman u osminu finala. Bez te promjene duha, ne vjeruju u uspjeh.

Također, očekuju i neke promjene u sastavu. Prije svih, iz početne momčadi bi mogao ispasti Di Lorenzo, kojem se još vrti od driblinga Nica Williamsa, a umjesto njega u igru bi mogao Darmian. Također, nagađa se da bi na klupu mogao i Jorginho, koji je daleko od forme u kojoj je igrao na prošlom Euru, kada se Italija popela na europski vrh.

Najenergičnije rješenje bilo bi imati Cristantea uz Barellu, ali guranje stopera u srednji red osiromašilo bi zadnju liniju i zakompliciralo posjed na koji Spalletti računa. Nadaju se Talijani da bi se Fagioli mogao oporaviti, jer tijekom pripremnih utakmica bio je bolji od Jorginha.

Nogometaš Juventusa ima dinamiku i može pratiti presing, ali i suprotstaviti se hrvatskom veznom redu opterećenom godinama, ali još uvijek tehnički dominantnom (Kovačić, Modrić, Brozović). Treći način mogao bi biti podizanje Barelle u napadački vezni red, umjesto razočaravajućeg Frattesija, i postavljanje Cristantea uz Fagiolija u vezni red. Promjene se očekuju i u napadu.

Prije svih, Scamacca je prvi koji bi mogao 'izletjeti', a umjesto njega u napadu bi priliku mogao dobiti Genoin napadač Mateo Retegui. U prilog igraču rođenom u Argentini ide i statistika. Naime, Retegui je zabio četiri gola u deset utakmica, u usporedbi s jednim pogotkom koji je postigao Scamacca u 18 nastupa.

Dakle, nije samo Dalić u razmišljanjima. I kolega mu na talijanskoj klupi dvoji oko nekih mjesta, jer svjestan je da je Hrvatska i dalje opasna. Posebno u situaciji kada se 'bori za život'.

I baš na tim savjetima izbornik Dalić mora graditi igru Vatrenih. Agresivno, s visokim presingom, dominantno... A da bi tako odigrao, morat će napraviti i stanovite promjene u svojim redovima, jer evidentno je da nisu svi igrači na istom nivou.

Standings provided by Sofascore
sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal