psk_2

SAMO ZA TPORTAL

Katalinić na svom primjeru upozorio Dalića, pri tom spomenuo Modrića, Perišića...

Bionic
Reading

U ponedjeljak od 21 sat na stadionu Leipzig Hrvatska igra svoju utakmicu 'biti ili ne biti'. Pobjeda protiv aktualnog europskog prvaka Italije je imperativ, iako postoje i neki teoretski izgledi da bi se u osminu finala moglo proći i s dva boda. Na kalkulacije se ne valja oslanjati, već na terenu treba pokazati zašto ova generacija zaslužuje najveće pohvale i status sportskih junaka

Hrvatska protiv Italije lovi pobjedu i tri boda koja joj otvaraju vrata osmine finala Eura. Nakon poraza od Španjolske i remija s Albanijom, oblak sumnje se nadvio nad momčad koju su mnogi vidjeli kao pritajenog favorita za visok plasman. Osim toga, dio navijačkog nezadovoljstva usmjeren je i na izbornika Dalića jer forsira senatore, iako je evidentno da nisu na nivou na kojem smo ih znali gledati.

A nešto slično dogodilo se i na SP-u u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine, kada je smjenu generacije trebao odraditi Mirko Jozić.

Jer igrači koji su četiri godine ranije osvojili svjetsku broncu bili su junaci nacije, a da za tada još aktivne igrače nije bilo mjesta u zrakoplovu za Daleki istok, Jozić bi bio proglašen – izdajnikom.

No s odmakom vremena, jasno je da se već tada moralo drugačije, što potvrđuje i Ivan Katalinić, danas 73-godišnjak koji je, uz Marijana Vlaka, bio Jozićev asistent.

'Puno se uoči odlaska na SP pisalo hoće li ići stariji igrači ili ne. I otišli su. Iako su bili pri kraju karijere, vjerojatno iz poštovanja i zbog zasluga. Na kraju se vidjelo da je to bila greška', iskreno je priznao za tportal Katalinić.

'Nakon što smo izgubili od Meksika, protiv Italije smo promijenili ekipu. Zabili su Olić i Rapaić i stigli smo do pobjede, odnosno prilike za prolazak skupine. Ali onda smo opet kiksali protiv Ekvadora. Naravno, sada je situacija posve drugačija jer u zadnjoj utakmici odlučujemo o prolasku skupine. Protiv Italije moraš pobijediti da bi otišao u osminu finala. I mislim da je takve utakmice lakše pripremati, pa i igrati, nego u onima u kojima ti je dovoljan samo bod.'

Jedini problem mogao bi biti što je s druge strane Italija, koja zna igrati na rezultat, jer njoj odgovara i jedan bod. Dakle naši će igrači morati više jurišati, tražiti način da zabiju gol.

'Ne znači to ništa. Ako igraš na remi, zna se dogoditi da izgubiš. Primiš gol, pa se moraš otvoriti i onda primiš i drugi. Nije to baš tako egzaktno i jednostavno kako se čini. Mislim da će to biti vrlo borbena utakmica i da se do zadnje minute neće znati pobjednik. Izbornik mora imati rješenje A, B i C. Jer ako te ne ide, moraš i u zadnjoj minuti nešto promijeniti. Ta utakmica mora se pripremiti do najsitnijeg detalja, jer ona nam određuje sudbinu na ovom Euru. Naravno, do ponedjeljka će se znati sve, ali trenutno sumnjam da će dva boda biti dovoljna, tim prije što imamo negativnu gol-razliku.'

U tom je trenutku Katalinić na sekundu stao, pa rekao.

'Znate što je najbitnije? Najbitnije je znati koliko tvoja momčad može u tom trenutku.'

Vjerujete li da izbornik Dalić to zna?

'A čujte, ne bi bio izbornik da ne zna. Jer ako je znao do sada voditi... Znam ove priče preko medija o zahvalnosti ovim starijim igračima. I sve je to OK. Ali sad je došla utakmica 'biti ili ne biti' i on mora znati što i koliko može njegova ekipa. I tako je treba pripremiti. Ali nemojmo pripremati ekipu zato što smo bili drugi na svijetu, potom i treći na svijetu. Jer prošlo je vremena, niti je ovo Svjetsko prvenstvo.'

Nekako je dojam da Marcelo Brozović, bez obzira na sav njegov doprinos dosadašnjim rezultatima i uspjesima, ipak nije u top izdanju. Baš kao i Ivan Perišić, iza kojeg je dugačak period oporavka nakon teške ozljede i operacije.

'Mislim da ću sve reći, nakon što sam odgledao utakmicu Italije i Španjolske, kad kažem da jedino možemo proći ako budemo maksimalno fizički spremni za tu borbu. Ako ne budemo spremni, možemo se samo pouzdati u sreću, pa da si Talijani eventualno zabiju autogol, baš kao i protiv Španjolske. I izbornik je taj koji najbolje zna koji igrači to mogu. Ne mogu se stavljati igrači, pa reći 'ja ću vidjeti može li on ili ne može'. Jer to se sve mora vidjeti na treningu.'

Povukao je Katalinić paralelu između te 2002. i sadašnje situacije.

'Tada je bilo dosta problema od samog početka. I svi problemi su se stavili u zadnju utakmicu. Tako se može dogoditi i sada. Jer ako izgubiš, moguće je da svi ti problemi izađu u novine. I onda kažeš - 'mogli smo drugačije'. Gotovo je. Jednostavno, moraš naći način da pobijediš Italiju i staviti najbolje. Puno stvari tu igra. Svatko se plaši kazati neke stvari, a tek kada završi utakmica govori se o problemima. O tome se treba govoriti prije utakmice, tko može, tko ne može. Jer ako Modrić u Realu igra 20 minuta, treba se postaviti pitanje može li odigrati cijelu utakmicu za Hrvatsku, bez obzira na to što je on najbolji hrvatski nogometaš u povijesti i bez obzira na brojne trofeje. Pitanje je Perišića isto tako. Baš kao i pitanje Brozovića. Pitanje je i drugih igrača, Gvardiola, što on može najbolje odigrati. Pitanje je i stopera... I tako dalje. Sad se sve to povezalo u jedan problem kad nemaš rezultata. Ali opet mislim da sve to treba staviti na stranu i staviti najbolje igrače. Mislim da tu nije Dalić sam, jer ima uz sebe puno bivših nogometaša, Mandžukića, Olića, Ladića, Ćorluku, Mrmića... Oni trebaju sjesti i izabrati najbolje. Ne smiju se sada plašiti reći nešto. Ako sam ja 1998. godine mogao govoriti Ćiri za interes hrvatskog nogometa... Naravno, svatko može pogriješiti, jer svatko vidi drugačijim očima, ali ovo je u interesu hrvatskog nogometa i mora se izvući najbolje da Hrvatska prođe dalje', zaključio je Katalinić.

  • +90
Euro 2024: Utakmica 2. kola skupine B Hrvatska - Albanija (19.6.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic
Standings provided by Sofascore
sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal