psk_2

SAMO ZA TPORTAL

Vranješ otvoreno o igri Perišića i Brozovića te ističe: Njega vidim od 1. minute...

Bionic
Reading

Baš kao što je izbornik Dalić naglasio u četvrtak, iako je ostalo još jedno kolo u skupini, za Hrvatsku već sada počinje nokaut-faza. Vatreni, da bi ostali u igri za osminu finala, u ponedjeljak u Leipzigu moraju pobijediti Italiju i nadati se da se ne dogode nekakva čuda (jer uz njih ipak postoji mogućnost da Hrvatskoj ni četiri boda neće biti dovoljna)

Često se Hrvatska znala naći, pa čak i ova generacija, u situaciji da u zadnjoj utakmici odlučuje o plasmanu u sljedeću fazu. Tako na SP-u u Katru nije smjela izgubiti od Belgije, a čuvali su nas Gvardiol, Livaković i neprecizni Lukaku.

Također, godinu ranije, na Euru 2020, u zadnjem kolu Hrvatskoj je trebala pobjeda protiv Škotske. I stigla je.

No mi smo otišli još 20 godina u prošlost i sjetili se iznenađujuće pobjede u 2. kolu SP-a u Japanu i Južnoj Koreji, kada su Rapaić i Olić srušili Italiju, pa je tadašnja momčad, koju je vodio Mirko Jozić, imala priliku protiv Ekvadora doći do drugog mjesta. No to se nije dogodilo.

Jedan od igrača iz te momčadi, koja je bila sastavljena od vedeta iz 1998. godine, ali i nove generacije, bio je i Jurica Vranješ, a protiv Italije ušao je u igru u 62. minuti, pri vodstvu Talijana 1:0.

'Jesmo, bili smo u minusu, ali nekako smo vjerovali da ih se može pobijediti. Možda zato što je vrlo malo ljudi vjerovalo u nas. Ali činjenica je i to da se tada igrao drugačiji nogomet nego sada. Tadašnja Italija bila je sastavljena od top imena, ali nakon što je prošla skupinu, poražena je od Južne Koreje. Kao da je i njoj nedostajala potrebna kemija među igračima', prisjetio se danas 44-godišnji Vranješ te se odmah osvrnuo na ogled Španjolske i Italije, koji je Furija dobila 1:0.

'Vidjeli smo sinoć da je Španjolska top reprezentacija i da je sigurno među dva, tri kandidata za naslov prvaka. Italija? Tipično talijanski. Mogla je čak nešto i ušićariti, uzeti bod. Ali u svakom slučaju, Talijani su dobri. Imaju dobru energiju, a to nama fali u dosadašnjem dijelu turnira, mi smo u krizi. I siguran sam da neće biti jednostavno. Azzurri znaju igrati utakmice na rezultat, a njima igra čak i bod. Ali nama ovo nije prvi put da smo u ovakvoj situaciji i znali smo se izvući iz nje. Možemo li sada? Daj Bože da možemo.'

Navijači, zbog kojih se nogomet zapravo i igra, dosta kritički gledaju na doprinos igrača poput Brozovića i Perišića, a od kojih izbornik ne odustaje. Jer evidentno je to da nisu na nivou na kojem su znali biti.

'To su ekstra igrači i navikli su nas na top izdanja. S njima smo u zadnjih šest godina osvajali ono za što smo mislili da nikad više nećemo. Nažalost, u sportu je tako, baš kao i u životu, da se više vidi ono loše i negativno nego ono dobro i pozitivno. Međutim ne treba raditi nikakvu dramu, to su igrači koji su dali dušu za reprezentaciju i ostavili svaki atom snage na terenu. I sada pokopati sve to zbog dvije utakmice bilo bi smiješno.'

Nitko ne umanjuje njihove zasluge, ali ako pate igra i rezultat, nešto bi ipak trebalo promijeniti?

'Pati igra, pati rezultat, ali Dalić ima 25 igrača na raspolaganju. Pokazalo se da Sučić i Baturina znaju i mogu. Imamo i Marca Pašalića, koji ima brzinu, koji može napraviti nešto u igri 'jedan na jedan'. Dakle izbornik je sa svim tim igračima svaki dan i sigurno najbolje zna što treba učiniti. Kao što vjerujem da je i dosad radio sve s najboljom namjerom.'

Možemo li onda očekivati protiv Italije nekog od tih mlađih već od prve minute na terenu?

'Nekako po mom osjećaju, kada gledam zadnje dvije, tri utakmice, uzevši u obzir i onu prijateljsku protiv Portugala, mali Sučić je među prvim kandidatima. Jer naravno da se nešto treba mijenjati. E sad, hoće li mijenjati Brozovića... Hoće li staviti Sučića umjesto Majera, koji je u ove dvije utakmice ostao malo nedorečen i nekako najveći dužnik... Mislim, ono što je pokazao bilo je dobro, ali nije bilo - ekstra. Pogotovo kada su naši glavni igrači ostali bez konkretnijeg učinka, pa da on to pokuša iščupati. Tako da vidim Sučića jer bi mogao unijeti živost. Ali izbornik je taj koji sigurno zna treba li nešto mijenjati. I u drugim reprezentacijama, kada nešto ne ide, mijenjaju dva, tri igrača.'

Podsjeća li vas ova situacija na 2002. godinu, kada su igrali igrači 'prema zaslugama', dok ste vi mlađi čekali na klupi?

'Da, situacija je slična. Tada su igrali Šuker, Prosinečki, Jarni. I oni su za nas mlađe bili bogovi. Kao što su to sada Modrić, Kovačić, Brozović, Perišić za Baturinu i ove današnje, ajmo ih nazvati tako, klince. Mislim da bi sve na kraju moglo ispasti dobro za Hrvatsku, ali ako i ne ispadne dobro, onda možemo izvući barem nešto pozitivno. A to je da su mlađi igrači, ovi koje sam spomenuo, proveli mjesec dana uz Modrića, Brozovića, Perišića. Mislim da će se neki od njih najvjerojatnije i oprostiti od reprezentativnog dresa nakon ovog Eura. I u tome leži pozitiva, jer mlađi su osjetili ove svjetske klase i naučili kako se boriti za reprezentaciju. I to može biti pozitivno ako sve na kraju u nekom slučaju ispadne rezultatski negativno.'

Znači, ipak vjerujete da se Italiju može pobijediti?

'Naravno da vjerujem. Puno puta smo bili u ovakvoj situaciji. Posebno ova reprezentacija. Činjenica je da izbornik i igrači pate, možda i više nego mi koji ih gledamo s tribina, ali u nogometu je sve izvedivo. Dečki će se odmoriti dan više od Talijana, znaju što moraju napraviti i to će biti to. Bitka svih bitaka, nadam se s pozitivnim ishodom po nas. Ili će se, nažalost, jedna velika reprezentacija oprostiti na način na koji nitko ne bi htio. Međutim svemu uvijek jednom dođe kraj', završio je Vranješ.

Standings provided by Sofascore
  • +90
Euro 2024: Utakmica 2. kola skupine B Hrvatska - Albanija (19.6.2024.) Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic
sve osim nogometa

Učitavanje...

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal