talijanska panzanella

Tako fino i brzo gotovo: Ovo je najukusniji način da iskoristite ostatke starog kruha

24.06.2024 u 12:41

Bionic
Reading

Salate su omiljeno jelo vrijeme ljetnih vrućina, a ova će vas osvježiti, ali i zasititi. Stari kruh umočite u umak od rajčica, dodajte crveni luk i svježu rajčicu, začinite po želji i u tren oka imate ukusnu i slasnu panzanellu, jelo koje Talijani, poznati gurmani, obožavaju

Panzanella je jelo koje potiče iz Toskane i Umbrije, obično se priprema namakanjem starog kruha u vodi kako bi omekšao, čime se sprečava bacanje hrane. Kako bi se postigla punoća okusa, može se upotrijebiti i umak od rajčica kako bi se kruh dodatno omekšao, a upravo je to, kako piše The Guardian, trik preuzet od Tita Bergamashija, bivšeg glavnog kuhara Petersham Nurseries u Londonu.

U originalnom receptu korišten je kruh od odstajalog kiselog tijesta od cjelovitog brašna, ali zapravo je svaki pravi kruh sasvim dobar, osim bijelog i smeđeg kruha za sendviče te kruha napravljenog Chorleywoodovim postupkom, koji nisu baš ukusni posluženi mokri pa ih je najbolje sačuvati za tostiranje ili pohanje.

Panzanella od starog kruha

Panzanella je pravo ljetno jelo sa sokom sočnih, na suncu dozrelih rajčica korištenih u najukusnijem preljevu za omekšavanje starog kruha, pretvarajući neprivlačno jelo u nešto veličanstveno. Tradicionalna panzanella prilično je jednostavna, ali i vrlo svestrana. Tako, ako imate još nekih sastojaka koje trebate potrošiti, razmislite o stvaranju vlastite verzije dodajući ih po ukusu: povrće kao što su paprike, nasjeckana zelena salata, celer, sitno narezana mrkva, masline, kapari, inćuni, mozzarella ili feta te začinsko bilje kao što su peršin, metvica ili majčina dušica bit će savršen dodatak u ovom jelu.

A nije loše i jelu dodati sezonsku notu što možete postići drugim sezonskim sastojcima kao što su blanširani grah, tanko narezane tikvice, rotkvice, repa ili nasjeckane jagode i breskve, voće koje ima ukusnu kiselost sličnu rajčici.

Potrebni sastojci:

  • 300 g zrelih rajčica
  • morska sol i crni papar
  • 3 šnite starog kruha (oko 100g), integralni je dobar izbor
  • ½ crvenog luka, tanko narezanog i potopljenog u hladnoj vodi na 15 minuta
  • 1½ žlice bijelog ili crvenog vinskog octa
  • 4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 8 velikih listova bosiljka, uključujući peteljke

Priprema:

Narežite rajčice na komade, nasumičnog oblika veličine 3-4 cm, obilno ih začinite morskom soli i stavite u cjedilo postavljeno iznad zdjele.

Stari kruh natrgajte na komade veličine rajčice, stavite ih u zdjelu i poškropite octom i žlicom vode. Promiješajte, pa ostavite da odstoji i omekša dok rajčice puste sok.

Nakon 15-ak minuta, kada dobijete dobar sok od rajčice, lagano umiješajte ekstra djevičansko maslinovo ulje i svježe mljeveni crni papar po ukusu.

Ocijedite luk, dodajte u zdjelu s kruhom, zatim dodajte i ocijeđene rajčice. Preljev prelijte preko vrha i promiješajte. Natrgajte listiće bosiljka, pa stabljike bosiljka sitno nasjeckajte pa dodajte i njih. Možete poslužiti odmah ili ostaviti da se marinira nekoliko sati.

sve osim nogometa

Učitavanje...