omiljeno jelo

Donosimo recept za najbolje punjene paprike, tradicionalno jelo za kojim je lud i Bruno Petković

21.06.2024 u 09:14

Bionic
Reading

Bruno Petković odavno je priznao da su mu punjene paprike omiljeno jelo, a mi vam donosimo recept uz koji ćete ih lako pripremiti kod kuće

Bruno Petković danas je jedan od heroja navijača hrvatske reprezentacije i zagrebačkog Dinama, a oni u njemu vide glavno oružje na putu do novih trofeja. Iako se čini da lako ruši sve prepreke pred sobom, stasitom napadaču put do zvijezda bio je posut trnjem i brojnim preprekama.

U Zagreb je, ispričao je jednom njegov otac, došao potpuno sam 2007. godine, kada se na poziv trenera Mirka Jozića otisnuo iz rodnog Metkovića. U dobi od samo 12 i pol godina nimalo mu nije bilo lako snaći se u novom gradu i životu kod, do tada mu stranog, Joze Bandića.

Ipak, odlučnost, upornost i tvrdoglavost koje ga danas krase već su tada izlazile na vidjelo te ni pod koju cijenu nije odustajao od nogometne karijere. Prije 18. rođendana već se zaputio prema Italiji, nadajući se velikom iskoraku i prilici za postizanjem golova u Serie A.

U dugačkih šest godina provedenih na nemilosrdnim talijanskim travnjacima ni u jednom klubu nije ostavio veći trag. Ali to ga nije pokolebalo. Godine 2018. prihvatio je poziv Dinama, u koji je došao praktično kao anonimac, te u svega nekoliko mjeseci s momčadi Nenada Bjelice ispisao zlatne stranice povijesti purgerskog kluba.

Time nam je Petković pokazao da idealni uvjeti odrastanja i profesionalni 'poguranci' nisu nužni da bismo dosegli zvijezde, jer snovi se ostvaruju upornošću, željom i spremnošću na prelaženje svih izazova na putu do vrha.

Što Bruno Petković radi u slobodno vrijeme?

Osim punjenih paprika, Petković je u gostovanju u emisiji 'Knjaz kod Vatrenih' otkrio da voli jesti lazanje, a ako postoji nešto što bi radije izbjegao na tanjuru, onda su to (većini mrske) prokulice. Kada je riječ o glazbi, vatreni napadač sluša sve žanrove, no nije oduševljen rapom, a kada se odluči odmoriti uz čitanje knjiga, najradije bira one iz sfere znanstvene fantastike.

Oduševio suigrače punjenim paprikama

Upravo mu je ta upornost pomogla da osvoji srca navijača i suigrača, a znao ih je oduševiti i na drugačije načine. Naime na proslavi 25. rođendana iznenadio ih je - punjenim paprikama!

Bilo je to veliko iznenađenje, jer malo tko se u svlačionici nadao da će slavlje proteći u uživanju u tradicionalnom jelu, obogaćenom slasnim umakom i pire krumpirom. Pričalo se da se na kraju tražio zalogaj više, što nimalo ne čudi s obzirom na to da su upravo punjene paprike mnogima simbol djetinjstva i najdraže domaće kuhinje.

Zna promijeniti pelene

Bruno Petković jednom je prigodom pokazao da zna promijeniti pelene, doduše priznao je pritom da je njegova supruga Iva Šarić uvijek bila spretnija u ovakvim zadacima brige oko njihova sina Adriana. 

Petković je ranije otkrio da su i njemu baš punjene paprike jedan od najomiljenijih obroka, pa ako razmišljate čime počastiti društvo prilikom gledanja Hrvatske na Euru, možda je upravo ovo idealno jelo kojim ćete simbolično pružiti potporu i našem reprezentativcu!

Kako pripremiti najdraže jelo Brune Petkovića?

Ako vas punjene paprike više podsjećaju na hladne zimske dane, u kojima su idealan comfort food, ljeto je u stvarnosti još bolji period za njihovu pripremu jer ćete upravo tada pronaći mlado i slasno povrće. Kako biste bili sigurni da kupujete netom ubrane paprike, i to iz domaćih vrtova, kupovinu obavite u SPAR-u ili INTERSPAR-u, na čijim se policama uvijek nalazi samo probrano i svježe povrće.

Za garanciju uspjeha pripazite na kvalitetu mesa kojim ćete puniti svoje sočne paprike te birajte isključivo ono iz provjerenih mesnica.

Sastojci:

Smjesa:

  • 70 dag miješanog mljevenog mesa iz SPAR-a ili INTERSPAR-a
  • 2 glavice crvenog luka
  • 3 češnja češnjaka
  • žlica mljevene slatke crvene paprike
  • 6 žlica riže okruglog zrna
  • žlica sitno sjeckanog svježeg peršina
  • sol
  • svježe mljeven papar

Ostale namirnice:

  • 1 kg paprika (po mogućnosti babure) Vrtovi Hrvatske
  • ½ dcl maslinovog ulja
  • 2 žlice brašna
  • 400 g konzervirane pasirane rajčice
  • topla voda po potrebi
  • žličica soli

Priprema:

Paprike operite, odrežite im dio ispod peteljke i dobro očistite od sjemenki. Potom očistite crveni luk i češnjak pa ih nasjeckajte na sitno. Operite i nasjeckajte na sitno i lišće svježeg peršina.

U veću zdjelu stavite mljeveno meso pa mu redom dodajte sve sastojke. Sve dobro promiješajte čistim rukama. Pripremljenom smjesom napunite očišćene paprike.

Zagrijte veći lonac za kuhanje pa dodajte maslinovo ulje i prepržite na njemu brašno kao da radite prežganu juhu. Kad se brašno zažuti, dodajte pasiranu rajčicu. Dolijevajte toplu vodu sve dok ne dobijete željenu gustoću umaka.

Sada u umak stavite punjene paprike, poklopite i kuhajte 90 minuta na laganoj vatri pazeći da vam ne zagori. Uz punjene paprike poslužite pire krumpir. Uživajte u omiljenom jelu Brune Petkovića!

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima te u suradnji sa SPAR Hrvatska.