brzo i slasno

Popečci od tikvica su ljetno hit jelo, a ovaj recept je sve što vam treba

01.07.2024 u 11:33

Bionic
Reading

Sezona je tikvica i prava je šteta ne pripremiti popečke, savršeni za prilog ili međuobrok. Popečci od tikvica su jednostavno i brzo gotovo jelo, savršeno za vruće i lijene ljetne dane

Za ovaj recept, koji donosi stranica Simply Recipes potrebno je pripremiti smjesu od tikvica jaja, brašna, mladog luka, začinskog bilja i limuna. Nakon toga se oblikuju popečci i peku na zagrijanog ulju dok lagano ne porumene s obje strane.

Poslužite ih s umakom od kiselog vrhnja, limuna i češnjakom, ili možete to preskočiti i samo poslužiti s malo jogurta, bit će jednako slasno.

A za tu je i vrlo koristan trik da svježe naribane tikvice ocijedite od viška vode. Naime, svježe tikvice pune su vode, a oko ih ne ocijedite popečci će biti kašasti. No, ako naribane tikvice posolite i ostavite da se ocijede u cjedilu iznad zdjele, sol će pomoći izvući višak vode.

Popečci od tikvica odlični su kao prilog od povrća ili jednostavno predjelo, a uz ukusnu juhu i salatu lako mogu biti i glavno jelo za vrućih ljetnih dana. Poslužite ih uz meso, zelenu salatu ili čak puz pečeno jaje za brzinski ručak.

Potrebni sastojci:

Za tikvice:

  • 450 g tikvica
  • 1 žličica soli

Za umak:

  • 120 ml kiselog vrhnja ili grčkog jogurta
  • 1 režanj sitno nasjeckanog češnjaka
  • 1/2 žličice limunove korice
  • 1 žličica soka od limuna
  • Prstohvat soli

Za popečke:

  • 1 veliko jaje
  • 50 g brašna
  • 3 mlada luka, sitno nasjeckana
  • 1 žličica svježeg timijana, mljevenog
  • 1 žličica svježeg bosiljka, mljevenog
  • 1/2 žličice limunove korice
  • 1 žličica košer soli (više po ukusu)
  • 1/4 žličice crnog papra
  • 12 ml maslinovog ulja ili ulja uljane repice

Priprema:

Posolite i ocijediti tikvice: Naribane tikvice pospite s otprilike 1 žličicom soli. Stavite u sito ili cjedilo iznad zdjele. Pustite da odstoje 10 minuta. Pritisnite ih drvenom kuhačom kako biste istisnuli višal vode. Tikvice zamotajte u papirnate ručnike i pokušajte iscijediti još tekućine.

Priprema umaka: Umutite kiselo vrhnje, mljeveni češnjak, limunovu koricu, limunov sok i prstohvat soli u zdjeli i ostavite sa strane.

Priprema popečaka: Umutite jaje u velikoj zdjeli. Dodajte naribane tikvice, brašno, nasjeckani mladi luk, majčinu dušicu, bosiljak, koricu limuna, sol i papar. Sve dobro pomiješajte da se smjesa sjedini.

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Na zgrijano ulje stavljajte pune žlice tijesta u tavu. Lagano poravnajte stražnjim dijelom žlice. Pecite, jednom okrećući, dok popečci ne porumene, 4-6 minuta sa svake strane. Pečene popečke prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom, posolite i zatim ponovite sve dok ne potrošite smjesu. Poslužite uz umak dok su još topli.