POKUŠAJTE ODOLJETI

Ljeto miriše na knedle sa šljivama, a ovaj recept vrijedi isprobati

02.08.2024 u 12:46

Bionic
Reading

Sezona šljiva otvara sezonu najukusnijih knedli. Punjene sočnim šljivama i posute krušnim mrvicama, na prvi zalogaj vraćaju u djetinjstvo. No ako želite nešto malo drugačiju verziju ovog jela, ovo je recept koji vrijedi isprobati

Okruglice od šljiva uobičajene su u cijeloj srednjoj i istočnoj Europi. Odlične su kao desert ili slatko i bezmesno glavno jelo, a kod nas se tradicionalno jedu uvaljane u prepečene krušne mrvice, uz dodatak kiselog vrhnja. No postoje broje varijante ovog popularnog jela. Tako su tradicionalne austrijske okruglice od šljiva, poznate kao Zwetschkenknödel, prekrivene slatkim krušnim mrvicama s maslacem i orašastim plodovima. Ovaj recept donosi lilvienna.com, a ljeto je pravo vrijeme da ga isprobate.

Potrebni sastojci:

Za okruglice od šljiva:

  • 500 g krumpira (onih punih škroba, koji su dobri za pire)
  • 8-12 šljiva
  • 2 žlice šećera u prahu za punjenje šljiva (po želji)
  • 125 g višenamjenskog brašna
  • 37 g pšeničnog griza
  • 1/4 žličice fine soli
  • žlica maslaca, otopljenog
  • veliko jaje

Za posip od krušnih mrvica:

  • 42 g neslanog maslaca
  • 50 g suhih krušnih mrvica
  • 50 g mljevenih lješnjaka (možete ih zamijeniti i drugim mljevenim orašastim plodovima ili s više krušnih mrvica)
  • 30 g granuliranog šećera
  • 1/4 žličice cimeta (po želji)
  • šećer u prahu za posipanje (po želji)

Postupak:

Skuhajte krumpir: kuhajte krumpir, a gotov je kada vilicu možete probosti kroz njega, za oko 20-30 minuta. Kada se dovoljno ohladi, ogulite ga i usitnite ili naribajte sitnim rupičastim ribežom ili uz pomoć kuhinjske preše. Pazite da ne ostanu komadići jer će to otežati oblikovanje tijesta. Ostavite ga da se ohladi.

Pripremite šljive: U međuvremenu operite šljive. Svaku prerežite po dužini, ali ne do kraja, tek toliko da im možete izvaditi koštice. Ako ste ljubitelji slatkog, možete ih napuniti s pola žličice šećera. Alternativno, šljive možete ostaviti s košticom unutra – tako je lakše omotati ih tijestom.

Napravite tijesto: U veću zdjelu stavite naribani krumpir. Posolite i dodajte maslac, a zatim brašno i griz. Miješajte dok se veći dio brašna ne razradi. Dodajte jaje i umiješajte vilicom, zatim kratko mijesite dok se svi sastojci ne sjedine i oblikuju ljepljivo tijesto.

Napravite knedle: Tijesto podijelite na devet dijelova na dobro pobrašnjenoj površini. Savjet: Ako imate velike šljive, podijelite tijesto na osam dijelova. Ako volite knedle s tankim slojem tijesta, podijelite ih na 12 dijelova, ali imajte na umu to da ih je tankim tijestom teže omotati.

Svaki dio tijesta dobro pobrašnjenim rukama spljoštite u krug i stavite šljivu u sredinu. Tijesto čvrsto omotajte oko šljive, spojite rubove i oblikujte kuglu. Ako se rub ne lijepi jer ste stavili previše brašna, umočite prst u vodu i namočite ga kako biste zatvorili tijesto oko šljive. Pazite da vam ne ostane zrak unutra jer knedla neće potonuti na dno lonca kao što bi trebala, već će odmah plutati.

Skuhajte knedle: U velikom loncu zakuhajte posoljenu vodu. Okruglice od šljiva kuhajte oko 12-15 minuta u vodi koja lagano ključa – pred kraj kuhanja trebale bi isplivati. Pazite da se ne zalijepe za dno posude.

U međuvremenu napravite posip od krušnih mrvica. U većoj tavici rastopite maslac, dodajte krušne mrvice i mljevene lješnjake (ili neke druge orašide). Dobro miješajte nekoliko minuta na srednjoj vatri dok mrvice i orasi malo ne potamne i lijepo zamirišu. Umiješajte šećer i cimet. Maknite tavu s vatre, ali dobro pripazite na krušne mrvice s maslacem jer zbog zaostale topline mogu lako zagorjeti.

Uvaljajte okruglice u mrvice: Okruglice vadite šupljikavom žlicom i premjestite ih u posudu s krušnim mrvicama. Uvaljajte ih u mrvice, lagano ih okrećući sve dok se potpuno ne oblože. Po želji ih pospite slastičarskim šećerom i odmah poslužite.

Višak okruglica možete spremiti u hermetički zatvorenu posudu i staviti u hladnjak. Izdržat će do tri dana.