manje od pola sata kuhanja

Ovom ručku nitko ne može odoljeti: Gotov je u trenu, a izgleda kao iz restorana

09.08.2024 u 12:18

Bionic
Reading

Zapečena tjestenina s piletinom jedan je od onih recepata koji oduševljava jednostavnom pripremom, malim brojem sastojaka i toliko ukusnim okusom da možete biti sigurni da na nju baš nitko neće imati prigovora

Iako ljetne vrućine nisu idealno doba za paljenje pećnice, i mnogi radije pribjegavaju ekspresno gotovim salatama, prednost ove divne zapečene piletine jest što je zaista brzo gotova, a okusom se može mjeriti s delikatesama iz restorana.

Nema dugačkog kuhanja, stajanja uz pećnicu i nadziranja obroka u vrućini - sve što trebate učiniti jest brzinski pripremiti sve namirnice, staviti da se zapeče i kroz manje od pola sata vaš neodoljivo slastan ručak je gotov!

Recept za zapečenu piletinu s tjesteninom

'Ova predivna zapečena piletina s tjesteninom pravi je comfort food, a možete je pripremiti unaprijed i imati sve spremno za kasniji obrok', pojašnjava autorica recepta, slavna kuharica Mary Berry, i donosi detaljne upute uz koje ne možete pogriješiti.

Sastojci (za dvoje):

Maslac, za podmazivanje

  • 250g penne (ili bilo kojeg sličnog oblika tjestenine)
  • Jedan luk, grubo nasjeckan
  • Tri pileća prsa bez kože i kostiju narezana na tanke trakice veličine malog prsta
  • Jedna žlica paprike
  • Dvije žlice maslinovog ulja
  • Sol i papar

Umak:

  • 50g maslaca
  • 50 g glatkog brašna
  • 750 ml vrućeg mlijeka
  • Jedna žličica Dijon senfa
  • 100 g parmezana krupno naribanog
  • Dvije veće rajčice, očišćene od sjemenki i narezane na male kockice

Priprema:

Započnite tako što ćete prethodno zagrijati pećnicu na 220°C i premazati maslacem posudu za pečenje.

Luk nasjeckajte na sitno i skuhajte ga u posudi s kipućom slanom vodom zajedno s tjesteninom prema uputama na pakiranju. Kada je gotov, ocijedite ga, brzo isperite pod hladnom vodom i stavite na stranu.

Zatim pileća prsa narežite na tanke ploške, stavite ih u vrećicu za sendviče sa začinima od paprike, malo soli i papra te sve zajedno protresite da se svi sastojci prožmu.

Zagrijte žlicu maslinovog ulja u tavi, pa piletinu brzo pržite na jakoj vatri dvije minute dok ne porumeni i blago se zapeče, prije nego je šupljikavom žlicom prebacite na tanjur da malo odstoji.

Da biste izradili umak za tjesteninu, otopite maslac u tavi, zatim dodajte brašno i miješajte oko minutu na jakoj vatri. Postupno ulijevajte vruće mlijeko koje ste prethodno zagrijali, jednu do dvije minute uz neprestano miješanje dok ne dobijete glatki, gusti umak.

Pustite da umak kipi oko četiri minute, zatim umiješajte senf, polovicu parmezana i začinite solju i paprom po želji.

U umak ubacite tjesteninu i luk te sve dobro promiješajte. Žlicom stavite ovu smjesu u posudu za pećnicu, a zatim po vrhu pospite preostali sir i komadiće rajčice.

Stavite u pećnicu na otprilike 20 minuta ili dok pečenje tjestenine ne postane vruće i hrskavo zlatno smeđe na vrhu. Kad je gotovo, izvadite iz pećnice i - uživajte!