Nigella Lawson, jedna od najpopularnijih slastičarki današnjice, donosi recept za savršene brownieje - brzo gotovo čokoladne kolačiće koje svatko obožava
Omiljena britanska TV kuharica Nigella Lawson na svojoj stranici pojasnila je ključne korake u pripremi savršeno sočnih brownieja, koji su jednako ukusni sami za sebe ili s kuglicom osvježavajućeg sladoleda s strane.
Uz to, ističe i kako su savršena alternativa za klasične rođendanske torte jer su gotovi u trenu, a toliko efektni.
'Ne znam zašto ljudi ne rade brownieje za rođendan svaki put — tako su jednostavni i tako divni. Brownieji se puno brže prave od torte, a izgledaju tako lijepo nagomilani u piramidi s rođendanskim svjećicama', ističe Nigella i donosi provjereni recept uz koji ne možete pogriješiti.
Sastojci:
- 375 grama omekšalog neslanog maslaca
- 375 grama najkvalitetnije crne čokolade
- 6 velikih jaja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 500 grama šećera
- 225 grama glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 300 grama nasjeckanih oraha, badema ili lješnjaka
Priprema:
Trebat će vam limenka dimenzija otprilike 33 x 23 x 51⁄2 cm.
Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C/160°C. Obložite svoj kalup za kolače papirom za pečenje.
Otopite maslac i čokoladu zajedno u velikoj tavi. U zdjeli ili velikom mjernom vrču sa širokim grlom umutite jaja sa šećerom i vanilijom. U drugoj zdjeli izmiješajte brašno i dodajte sol.
Kad se čokoladna smjesa otopi, pustite da se malo ohladi prije nego što umiješajte jaja i šećer, a zatim orahe i brašno. Istucite da se glatko sjedini, a zatim ostružite iz posude za umake u obloženu posudu.
Pecite oko 25 minuta. Kad je gotov, vrh bi se trebao osušiti do svjetlije smeđe nijanse, ali sredina bi još uvijek trebala biti tamna, gusta i gnjecava. Morate biti oprezni i stalno provjeravati: razlika između sočnih brownieja i suhih brownieja je samo nekoliko minuta; zapamtite da će se nastaviti 'peći' i dok se hlade.
Po želji, servirajte s otopljenom čokoladom, kuglicom sladoleda ili šlagom.