idealan desert

Najjednostavniji tiramisu nešto je posebno: Zaboravite na muke s pripremom - gotov je za čas

05.09.2024 u 12:25

Bionic
Reading

Tko kaže da vam za pripremu tiramisua treba puno vremena i kulinarske vještine? Donosimo jedan malo drugačiji recept uz koji sve postaje lakše

Tiramisu je jedan od deserata koji mnogi uvrštavaju na listu najomiljenijih, no dolazi s jednom manom - kompliciranosti pripreme. No, postoji recept uz koji će vaš tiramisu izgledati posve drugačije, ali imati jednako fantastičan okus - i biti gotov u rekordnom roku.

Riječ je o pripremi tiramisu kreme u čaši u koju, nakon hlađenja, jednostavno umačete mekane piškote. Time se postiže identičan gorko-slatki okus koji je proslavio ovaj kolač, međutim potrebno vam je znatno manje vremena i umijeća u kuhinji.

Kremasta struktura, bogat okus i efektan izgled smeđe i bijele boje u čaši ovaj desert čine kao stvorenim za druženja ili slasni užitak tijekom tjedna, kada ionako nemate previše vremena za izradu domaćih slastica.

Sve što vam je potrebno jest 15-ak minuta za pripremu kreme i onda još otprilike toliko za njeno hlađenje, nakon kojeg samo trebate izvaditi ukusne piškote i - desert je spreman!

Sastojci:

  • 85 g tamne čokolade, sitno sjeckane
  • 360 ml vrhnja za šlag, podijeljeno
  • 60 ml likera za kavu ili iste količine jake crne kave
  • 225 g mascarponea
  • 60 g šećera u prahu
  • 1/2 žličice instant espresso kave
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • Prstohvat soli
  • Kakao u prahu bez šećera, za posipanje
  • Piškote, za umakanje
Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Priprema:

Stavite nasjeckanu čokoladu u srednju zdjelu. U malom loncu kombinirajte 60 ml vrhnja za šlag i kave, te zagrijavajte na srednjoj vatri dok ne počne lagano ključati, otprilike 3 do 4 minute (ili stavite u mikrovalnu u zdjelici i zagrijavajte dok ne postane vruće, otprilike 1 minutu).

Prelijte mješavinu vrhnja preko čokolade, ostavite da odstoji 5 minuta, zatim miješajte dok ne postane glatko. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi, ali još uvijek bude tekuće, oko 10 do 15 minuta.

U međuvremenu, na srednjoj brzini miksajte mascarpone, šećer u prahu, espresso prah, vaniliju i prstohvat soli dok ne postane glatko i kremasto, 1 do 2 minute.

Postupno dodajte preostalih 300 ml vrhnja za šlag i miksajte dok ne dobijete čvrste vrhove, 2 do 3 minute.

Podijelite tiramisu umak u čaše, slojevito ga raspoređujući s čokoladnim umakom. Posipajte kakaom u prahu i poslužite s piškotama. Uživajte!