Ako ste mislili da je nemoguće napraviti ukusan kolač bez šećera, ovaj recept će vas u to posve razuvjeriti
Sočni kolači s čokoladom i slasnih sušenim voćem nikog ne ostavljaju ravnodušnim, a najčešće sa stola nestaju i prije nego što ste servirali posljednji komad.
Isto možete očekivati od deserta s datuljama, orašastim plodovima i obožavanom tamnom čokoladom, koji čine dobitan spoj okusa, aroma i tekstura.
Ono što će vam se sigurno još više svidjeti jest činjenica da se sve priprema u jednoj posudi i da vam za pripremu treba - samo 15 minuta!
Sastojci:
- 175 g mekanih, sušenih datulja, bez koštica
- 175 g mekanih suhih šljiva, bez koštica
- Sok i korica jednog malog naranče
- 125 g mljevenih badema
- Tri jaja, istučena
- Jedna žličica ekstrakta vanilije
- Tri žlice kakao praha
- 50 g neslanog maslaca
- 70 g tamne čokolade za kuhanje (70% udjela kakaa), grubo nasjeckane
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175°C. Grubo nasjeckajte datulje i suhe šljive. Stavite ih u zdjelu zajedno sa sokom i koricom naranče te dobro izmiješajte.
Zatim prebacite datulje i suhe šljive u zdjelu multipraktika i dodajte mljevene bademe, jaja, ekstrakt vanilije, kakao prah i maslac. Miksajte jednu minutu, zatim zaustavite i sastružite sastojke sa stijenki zdjele kako bi se ravnomjerno izmiješali.
Dodajte grubo nasjeckanu tamnu čokoladu. Miksajte smjesu još 30 sekundi dok se dobro ne sjedini.
Izlijte smjesu u obložen kalup za tortu promjera 17 cm s odvojivim dnom i pecite 25 minuta ili dok ne postane čvrsta na dodir. Ostavite da se malo ohladi prije nego je izvadite iz kalupa.
Poslužite s hrpom svježih malina, jagoda, otopljenom čokoladom ili grčkim jogurtom. Dobar tek!