sočan složenac

Ova slasna piletina grije dušu i tijelo, a tako je jednostavna

30.09.2024 u 10:58

Bionic
Reading

Donosimo recept za jelo koje je vrlo lagano za pripremu i skuhano u samo jednom loncu, a odoljeti mu neće niti oni najizbirljiviji

Sočna piletina iz jednog lonca savršen je zimski obrok zbog svoje hranjivosti, jednostavnosti pripreme i osjećaja ugode i topline koji nam pruža njen svaki zalogaj.

'Ovo jelo kuha se u jednoj posudi i lako je za pripremu i serviranje', opisala je ovaj složenac slavna britanska kuharica Marry Berry, poznata po svojim ukusnim receptima koji su gotovi u par brzih koraka.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Složenci su omiljena jela svima koji ne vole kompliciranje u kuhinji, a ovaj će posebno obradovati sve zaljubljenike u začine i aromatične okuse.

'Koristimo puno kadulje jer se trenutno lako može pronaći i ona svježa, koja daje izniman okus', pojasnila je kuharica te predstavila recept za ovo slasno jelo od piletine.

Sastojci:

  • 250 g sušene slanine, narezane na sitne komadiće
  • Dva velika luka, nasjeckana
  • Osam pilećih bataka, s odstranjenom kožom i s kostima
  • Dvije žlice suncokretovog ulja, plus dodatno po potrebi
  • 30 g glatkog brašna
  • 150 ml pilećeg temeljca
  • 150 ml suhog bijelog vina
  • Dvije velike grančice timijana
  • Svežanj kadulje, dva lovorova lista
  • 200 g malih kestenastih gljiva, narezanih na četvrtine
  • 100 g punomasnog vrhnja za kuhanje
  • Komadić maslaca
  • Svežanj peršina, nasjeckan
  • Sol i papar

Priprema:

Stavite slaninu u veliku neprianjajuću tavu ili vatrostalnu posudu i pržite na srednjoj vatri nekoliko minuta kako bi se oslobodila masnoća. Dodajte luk i nastavite pržiti dok slanina ne postane smeđa. Pomoću šuplje žlice prebacite slaninu i luk na tanjur i ostavite sa strane.

Lagano začinite piletinu solju i paprom, zatim iskoristite preostalo ulje za prženje piletine dok ne porumeni. Kad je piletina gotova, dodajte je na tanjur sa slaninom i lukom.

Zagrijte pećnicu na 160°C ili 140°C s ventilatorom i pospite brašno po tavi, postupno dodajući temeljac uz miješanje pjenjačom kako biste zgusnuli umak.

Ulijte vino i vratite slaninu, luk i piletinu u tavu. Dobro promiješajte, dodajte timijan, kadulju i lovorove listove, nakon čega ćete dobiti gusti umak. Pustite da sve zakipi, začinite solju i paprom, zatim poklopite i prebacite u pećnicu na 30 minuta.

Izvadite posudu iz pećnice i dodajte gljive i vrhnje za kuhanje. Dobro promiješajte i vratite u pećnicu na daljnjih 15 do 20 minuta, dok piletina ne omekša.

U međuvremenu, zagrijte maslac u maloj tavi i dodajte sačuvane listove kadulje, pržeći ih dok ne postanu hrskavi. Izvadite lovorove listove, timijan i grančice kadulje iz posude i ubacite ih. Umiješajte peršin i poslužite jelo s hrskavim listovima kadulje na vrhu.