Donosimo recept za jelo koje je vrlo lagano za pripremu i skuhano u samo jednom loncu, a odoljeti mu neće niti oni najizbirljiviji
Sočna piletina iz jednog lonca savršen je zimski obrok zbog svoje hranjivosti, jednostavnosti pripreme i osjećaja ugode i topline koji nam pruža njen svaki zalogaj.
'Ovo jelo kuha se u jednoj posudi i lako je za pripremu i serviranje', opisala je ovaj složenac slavna britanska kuharica Marry Berry, poznata po svojim ukusnim receptima koji su gotovi u par brzih koraka.
Složenci su omiljena jela svima koji ne vole kompliciranje u kuhinji, a ovaj će posebno obradovati sve zaljubljenike u začine i aromatične okuse.
'Koristimo puno kadulje jer se trenutno lako može pronaći i ona svježa, koja daje izniman okus', pojasnila je kuharica te predstavila recept za ovo slasno jelo od piletine.
Sastojci:
- 250 g sušene slanine, narezane na sitne komadiće
- Dva velika luka, nasjeckana
- Osam pilećih bataka, s odstranjenom kožom i s kostima
- Dvije žlice suncokretovog ulja, plus dodatno po potrebi
- 30 g glatkog brašna
- 150 ml pilećeg temeljca
- 150 ml suhog bijelog vina
- Dvije velike grančice timijana
- Svežanj kadulje, dva lovorova lista
- 200 g malih kestenastih gljiva, narezanih na četvrtine
- 100 g punomasnog vrhnja za kuhanje
- Komadić maslaca
- Svežanj peršina, nasjeckan
- Sol i papar
Priprema:
Stavite slaninu u veliku neprianjajuću tavu ili vatrostalnu posudu i pržite na srednjoj vatri nekoliko minuta kako bi se oslobodila masnoća. Dodajte luk i nastavite pržiti dok slanina ne postane smeđa. Pomoću šuplje žlice prebacite slaninu i luk na tanjur i ostavite sa strane.
Lagano začinite piletinu solju i paprom, zatim iskoristite preostalo ulje za prženje piletine dok ne porumeni. Kad je piletina gotova, dodajte je na tanjur sa slaninom i lukom.
Zagrijte pećnicu na 160°C ili 140°C s ventilatorom i pospite brašno po tavi, postupno dodajući temeljac uz miješanje pjenjačom kako biste zgusnuli umak.
Ulijte vino i vratite slaninu, luk i piletinu u tavu. Dobro promiješajte, dodajte timijan, kadulju i lovorove listove, nakon čega ćete dobiti gusti umak. Pustite da sve zakipi, začinite solju i paprom, zatim poklopite i prebacite u pećnicu na 30 minuta.
Izvadite posudu iz pećnice i dodajte gljive i vrhnje za kuhanje. Dobro promiješajte i vratite u pećnicu na daljnjih 15 do 20 minuta, dok piletina ne omekša.
U međuvremenu, zagrijte maslac u maloj tavi i dodajte sačuvane listove kadulje, pržeći ih dok ne postanu hrskavi. Izvadite lovorove listove, timijan i grančice kadulje iz posude i ubacite ih. Umiješajte peršin i poslužite jelo s hrskavim listovima kadulje na vrhu.