Pileća prsa bez kostiju mariniraju se u soku od limuna, maslinovom ulju, češnjaku i ružmarinu prije pečenja, a tako ćete dobiti divan i ukusan kontrast slatkastom preljevu od cherry rajčica
Potrebni sastojci:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 3 žlice soka od limuna
- 2 režnja češnjaka, mljevena ili pasirana
- 1 žličica nasjeckanog svježeg ružmarina
- Sol i crni papar, po ukusu
- 2 komada pilećih prsa bez kostiju i kože (oko 500 g)
- ¼ šalice bijelog vina
- 2 pune šalice cherry rajčica
- prstohvat šećera
- 2 žlice brašna
- Malo nasjeckanog peršina
- ¼ šalice ribanog parmezana
Priprema
Pomiješajte maslinovo ulje, limunov sok, češnjak, ružmarin te sol i papar u velikoj zdjeli. Izrežite pileća prsa na 2-3 jednaka dijela i stavite u zdjelu. Promiješajte i ostavite u hladnjaku 15 do 30 minuta da se marinira.
Izvadite piletinu iz marinade i osušite papirnatim ručnicima te lagano istucite piletinu dok ne budu komadi debeli oko pola cm. Posolite ih i popaprite samo s jedne strane te također samo s jedne strane uvaljajte u brašno i uklonite višak.
Uključite pećnicu na nisku temperaturu, oko 150 stupnjeva. Zagrijte široku, tešku tavu i dodajte ulje. Kad se ulje zagrije, stavite nekoliko komada piletine pazeći da ne nastane 'gužva' u tavi. Pecite oko minutu i pol do dvije dok dno lagano ne porumeni. Okrenite i pecite drugu stranu pazeći da ne prepečete jer će piletina u tom slučaju biti suha.
Premjestite pečenu piletinu na pladanj držite na toplom u pećnici.
Smanjite toplinu na plameniku na srednje jaku. Dodajte vino u tavu i miješajte drvenom kuhačom da se deglazira. Dodajte cherry rajčice i kuhajte, često miješajući dok se ne počnu smežurati i pucati. Dodajte šećer, sol i papar po ukusu i nastavite kuhati, često miješajući, 5 do 10 minuta, dok rajčice ne 'uvenu, ali još uvijek budu cijele. Pileća prsa pospite rajčicama, peršinom i parmezanom i poslužite uz prilog po izboru.