Topi se u ustima

Znate li kakva je to pitovska torta? Oduševit će vas originalna slastica otoka Hvara

08.10.2024 u 08:43

Bionic
Reading

Mnoge je slastice vrlo teško nadmašiti i takve ostaju klasici kojima ne mogu naškoditi moda i trendovi te im se uvijek radi vraćamo kad zatreba 'prava stvar'. Pitovska torta jedini je tradicionalni hvarski kolač koji nosi naziv torta. Recept za nju se prenosi iz generacije u generaciju, ali svatko doda nešto svoje. Zbog jednostavnosti pripreme (samo 4 sastojka), izdržao je test vremena. Ukusan kolač u nekim je varijantama oplemenjen čokoladom i grožđicama

Narancini, pašurate, ješonski cviti, hroštule, starogrojski paprenjok, bruštulani omenduli, samo su neki od izvornih hvarskih slastica, a tu je i nezaobilazna pitovska torta.

Poznata domaće slastičarka Petra Jelenić, u novoj epizodi 'Slatke kuharice' na HRT-u, posjetila je mjesto Pitve na otoku Hvaru, gdje joj je Anči Marinov otkrila tajnu izrade tradicionalne Pitovske torte. Riječ je hvarskoj slastici koja se može nazvati tortom prema definiciji Mire Vučetić, autorice 'Zlatne knjige kuharstva'.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Sastojci:

Za jedan kalup promjera 28 cm

  • 15 jaja
  • 15 žlica šećera za žumanjke
  • 4 žlice šećera za bjelanjke
  • Malo soli
  • 1 žlica vanilin šećera
  • 600 g mljevenih badema
  • Ribana korica 2 naranče
  • Liker od ruže ili ekstrakt
  • Mljeveni bademi za ukras
Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Priprema:

Kalup za tortu najprije obložiti papirom za pečenje. Pećnicu zagrijati na 150°C. Torta se peče na laganoj temperaturi bez ventilatora. Odvojiti jaja, a u žumanjke stavite 15 žlica šećera i miksajte dok se smjesa ne utrostruči i postane gusta. U bjelanjki stavite malo soli i 4 žlice šećera pa miksati dok bjelanjak se postane čvrst. U bjelanjke sipati smjesu s žumanjcima pa dodati koricu naranče i liker od ruže. Umiješajti mljevene bademe pa smjesu sipati u kalup i staviti peći. Torta se peče jedan sat, a desetak minuta prije kraja pečenja treba podići temperaturu pećnice na 170°C. Kad se torta ogladi i izvadi iz kalupa, premazati je likerom od ruže i posuti mljevenim bademima.