provjereni recept

Omiljeni nedjeljni ručak: Evo kako napraviti pečenu piletinu koja nestaje s tanjura

06.10.2024 u 12:32

Bionic
Reading

Evo kako pripremiti pečenu piletinu na malo drugačiji način, prema savjetima iskusnog britanskog chefa

Malo koji ručak simbolizira obiteljska okupljanja poput pečene piletine. Zbog praktične pripreme i činjenice da je vole i oni najmlađi i najizbirljiviji, desetljećima se pokazuje kao nepogrešiv odabir za nedjeljna okupljanja.

I dok neki već 'žmirećki' mogu pripremiti ovo jele s potpunom sigurnošću u uspjeh, drugi su u stalnoj potrazi za poboljšanjem recepta, s velikom željom za eksperimentiranjem i novim okusima.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Britanski kuhar Dan Smith stoga je podijelio recept za pečenu piletinu koja ne odstupa previše od klasične pripreme, a opet dolazi s jedinstvenim spojem okusa uz koji će nestajati i posljednji zalogaji sa svakog tanjura.

Sastojci:

  • Veliko pile
  • Dvije mrkve
  • Dva pastrnjaka
  • Jedan luk
  • Jedna lukovica češnjaka
  • Biljno ulje
  • Sol i papar
  • Dva kilograma krumpira
  • Jedan kilogram prokulica

Priprema:

Za pečenje piletine prvo zagrijte pećnicu na 180°C. U plehu ogulite i narežite na krupnije kockice luk, mrkvu i pastrnjak, na vrh stavite piletinu i začinite solju i paprom.

Pecite 40 minuta po kilogramu pod limenom folijom, zatim skinite foliju i pecite još 20 minuta dok kora ne poprimi lijepu zlatnosmeđu boju. Odmorite 20 minuta prije rezanja.

Zatim ogulite krumpir i narežite ga na komade jednake veličine. Stavite u posudu s vodom s puno soli, pustite da zavrije, kuhajte osam do 10 minuta i ocijedite.

U pleh ulijte 1/3 ulja i zagrijte. Kad je ulje vruće dodajte krumpir i češnjak, posolite i popaprite. Pecite na 200°C, 25 do 30 minuta dok u sredini ne omekšaju, a izvana postanu hrskavi.

Zatim prekrižite donji dio prokulica. Stavite u veliki lonac vode s većim prstohvatom soli, zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte pet minuta dok malo ne omekšaju sredinu. Poslužite kao dodatan prilog pečenju.