Evo kako pripremiti pečenu piletinu na malo drugačiji način, prema savjetima iskusnog britanskog chefa
Malo koji ručak simbolizira obiteljska okupljanja poput pečene piletine. Zbog praktične pripreme i činjenice da je vole i oni najmlađi i najizbirljiviji, desetljećima se pokazuje kao nepogrešiv odabir za nedjeljna okupljanja.
I dok neki već 'žmirećki' mogu pripremiti ovo jele s potpunom sigurnošću u uspjeh, drugi su u stalnoj potrazi za poboljšanjem recepta, s velikom željom za eksperimentiranjem i novim okusima.
Britanski kuhar Dan Smith stoga je podijelio recept za pečenu piletinu koja ne odstupa previše od klasične pripreme, a opet dolazi s jedinstvenim spojem okusa uz koji će nestajati i posljednji zalogaji sa svakog tanjura.
Sastojci:
- Veliko pile
- Dvije mrkve
- Dva pastrnjaka
- Jedan luk
- Jedna lukovica češnjaka
- Biljno ulje
- Sol i papar
- Dva kilograma krumpira
- Jedan kilogram prokulica
Priprema:
Za pečenje piletine prvo zagrijte pećnicu na 180°C. U plehu ogulite i narežite na krupnije kockice luk, mrkvu i pastrnjak, na vrh stavite piletinu i začinite solju i paprom.
Pecite 40 minuta po kilogramu pod limenom folijom, zatim skinite foliju i pecite još 20 minuta dok kora ne poprimi lijepu zlatnosmeđu boju. Odmorite 20 minuta prije rezanja.
Zatim ogulite krumpir i narežite ga na komade jednake veličine. Stavite u posudu s vodom s puno soli, pustite da zavrije, kuhajte osam do 10 minuta i ocijedite.
U pleh ulijte 1/3 ulja i zagrijte. Kad je ulje vruće dodajte krumpir i češnjak, posolite i popaprite. Pecite na 200°C, 25 do 30 minuta dok u sredini ne omekšaju, a izvana postanu hrskavi.
Zatim prekrižite donji dio prokulica. Stavite u veliki lonac vode s većim prstohvatom soli, zakuhajte, zatim smanjite vatru i kuhajte pet minuta dok malo ne omekšaju sredinu. Poslužite kao dodatan prilog pečenju.