BASKIJSKA TORTA OD SIRA

Jednostavan desert koji je osvojio svijet: Recept za najkremastiji cheesecake sa samo 6 sastojaka

12.10.2024 u 13:19

Bionic
Reading

U malom restoranu La Viña u San Sebastiánu, 1980-ih je nastao desert koji će desetljećima kasnije postati globalni fenomen. Baskijski cheesecake je neočekivano jednostavan, prilično neugledan, ali i nevjerojatno ukusan

Sa samo šest sastojaka i tehnikom pečenja koja bi uplašila tradicionalne slastičare, ovaj desert uspješno prkosi konvencijama. Peče se na tehnički previsokoj temperaturi, što znači da dijelovi torte u dodiru s kalupom dobiju prirodnu koricu, dok gornji dio mjestimično izgori, a unutrašnjost ostaje drhtava i pjenasta.

Santi Rivera, tvorac ovog čuda, nije ni sanjao kakvu će senzaciju izazvati svojim eksperimentom. Koristeći 'moderne' namirnice koje su tek stigle u Španjolsku, poput krem sira, stvorio je 'drhtavi' kolač koji osvaja okusom usprkos neuglednoj fasadi. Karameliziran na vrhu, drhtav u sredini i poslužen bez ukrasa, a okusom čisto savršenstvo - to je ukratko baskijski cheesecake.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Dugo je ovaj kolač bio lokalna tajna, sve dok ga nisu otkrili turisti, a onda su društvene mreže učinile su svoje pa je uskoro baskijski cheesecake postao zvijezda Instagrama. U dalekom Singapuru inspirirao je verziju sladoleda, a prije tri godine New York Times ga je proglasio 'Okusom godine', a baskijski cheesecake primjer je kako ponekad najjednostavnije stvari mogu postati najtraženije.

Potrebni sastojci:

  • 750 g krem ​​sira sobne temperature
  • 200 g šećera
  • 310 ml vrhnja za šlag, izvaditi iz hladnjaka 15 minuta prije upotrebe
  • 30 g brašna, glatkog
  • 1 žličica ekstrakta mahune vanilije ili paste
  • 5 velikih jaja (220 g) lagano umućenih jaja, na sobnoj temperaturi

Priprema

Zagrijte pećnicu na 220°C. Utisnite zgužvani papir za pečenje u kalup od 20 cm i preklopite prema dolje preko ruba.

Tucite krem ​​sir dvije minute na srednjoj brzini dok ne postane glatko i bez grudica. Dodajte šećer i miksajte na niskoj brzini 10 sekundi.

Stavite oko 1/4 vrhnja i svo brašno u srednju zdjelu. Ručno izmiješajte dok ne postane kao pasta, bez grudica. Umutiti preostalo vrhnje i vaniliju.

Polako ulijevajte vrhnje u zdjelu s krem ​​sirom miksajući na niskoj brzini dok se ne sjedini smjesa. Zatim polako ulijevajte umućena jaja dok je miješalica još uvijek na maloj brzini. Čim se jaja sjedine, prestanite tući kako biste smanjili stvaranje mjehurića u smjesi.

Izlijte u kalup te lupnite kalupom o pult da iskoče mjehurići te zatim malim oštrim nožem izbacite mjehuriće koji se podignu na površinu.

Pecite 45 minuta ili dok gornja strana ne porumeni. Ohladite 2 sata na radnoj površini, a zatim 8 sati u hladnjaku bez poklopca.

4 savjeta

  1. Koristite zagrijani nož. Zagrijanim nazubljenim nožem izrežite cheescake. Oštricu umočite u vruću vodu nakon svakog rezanja ili kada se kolač od sira počne lijepiti za nož.
  2. Kalup za torte obložite papirom za pečenje. Upotrijebite dva lista pergamentnog papira, pazite da strše najmanje 4-5 cm iznad vrha stranica kalupa. Time se sprječava prelijevanje smjese  tijekom pečenja.
  3. Ostavite sastojke na sobnoj temperaturi. To biste trebali učiniti sa svim sastojke, ali posebno s krem ​​sirom, koji se može zgrudati ako je prehladan. Sastojci sobne temperature olakšat će miješanje.
  4. Nemojte prepeći kolač od sira. Izvadite ga iz pećnice dok se još malo 'ljulja' kako se nadjev ne bi zgrušao i dobio neugodnu teksturu.