Pahuljaste i slasne muffine podjednako vole i veliki i mali, ali često i pored najvećeg truda rezultat bude razočaravajući
Kako biste izbjegli pogreške prilikom pripreme muffina, ali i kolača općenito, pripazite na ove vrlo česte pogrešne poteze zbog kojih vaša slastica neće biti onakva kakvu ste priželjkivali.
Prije svega pripazite da sastojke poput maslaca, jaja ili mlijeka izvadite iz hladnjaka na vrijeme da bi prije pripreme došli na sobnu temperaturu. Dobro pročitajte recept kako biste znali kojim točno redoslijedom morate raditi, a jako je bitno i da pećnica bude zagrijana prije no što posudu stavite u nju. Čim su muffini gotovi, izvadite ih pećnice, ali i iz kalupa, da se ne bi prepekli.
Ako pak pravite muffine s kremom, prethodno je morate ohladiti jer ako je stavite na vruć biskvit, ona će se rastopiti.
Premda postoje brojni recepti za muffine, redoslijed treba ići ovako:
- Umutite jaja s pola šećera.
- Dodajte ostatak šećera.
- Dodajte maslac, brašno, sol i kvasac.
- Dobro umutite i punite kalupe, a na vrh možete staviti prstohvat šećera.
- Ispecite, ostavite da se ohlade i to je to!
Još nekoliko savjeta za kraj: Ne zaboravite zagrijati pećnicu 5-10 minuta prije pečenja kako biste postigli da se muffini ravnomjerno ispeku i postanu mekani. Papirnate ili silikonske kalupe uvijek napunite do tri/četvrtine. Tijekom pečenja nikako nemojte otvarati pećnicu kako muffini ne bi pali.
Osnovni sastojci za muffine:
- jaja
- 175 grama šećera
- 200 grama brašna (glatko)
- 75 grama maslaca
- malo mlijeka
- 10 grama praška za pecivo
- prstohvat soli
Priprema:
U posudi umutite tri jaja sa 125 grama šećera dok ne dobijete bjelkastu smjesu. Dodajte 125 grama šećera i nastavite mutiti. Potom dodajte 75 grama otopljenog maslaca, malo mlijeka, 200 grama mekog brašna, prstohvat soli i 10 grama praška za pecivo.
Zagrijte pećnicu na 200ºC. Sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu i rasporedite u kalupe za muffine do 3/4 kapaciteta.
Pecite 15 minuta na 200ºC. Izvadite, pustite da se ohlade i uživajte u ovim domaćim muffinima! Dobar tek!