jabuke i bademi

Jesenska torta iz snova: Ovaj desert s jabukama jednostavan je i brzo gotov, a tako ukusan

18.10.2024 u 11:39

Bionic
Reading

Popularna Britanka Nigella Lawson donosi jednostavan recept za prefinu tortu od jabuka i badema

Jesen je vrijeme kada najčešće pečemo kolače s jabukama, a srećom recepata je i više nego dovoljno da bismo uvijek imali inspiraciju i ideje za nešto novo.

Jedan od ukusnijih načina pripreme jabuka jest izrada kolača s orašastim plodovima, a za razliku od uobičajenog odabira - oraha - predstavljamo recept u koji idu aromatični bademi.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Ovaj kolač možete složiti i klasičnom, pravokutnom kalupu, no njegova autorica Nigella Lawson osmislila ga je kao jednostavnu i neodoljivo finu jesensku tortu.

Sastojci:

Za pire od jabuka

  • 3 slatke jabuke
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • 2 žličice šećera

Za tortu

  • 1 kap biljnog ulja za podmazivanje lima
  • 8 velikih jaja
  • 325 grama mljevenih badema
  • 275 grama šećera u prahu
  • 1 žlica svježeg soka od limuna
  • 50 grama badema u listićima
  • Za ukrašavanje 1 žličica šećera u prahu

Priprema:

Jabuke ogulite i nasjeckajte na veće komade. Stavite ih u lonac s limunovim sokom i šećerom i zakuhajte na srednje jakoj vatri. Pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta ili dok jabuku ne uspijete zgnječiti drvenom kuhačom ili vilicom u grubi pire. (Trebali biste imati oko 285 g / 1 izdašnu šalicu pirea.)

Ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180°C, nauljite kalup od 25 cm bademovim ili biljnim uljem bez okusa i obložite dno papirom za pečenje.

Ohlađeni pire izmiksajte s jajima, mljevenim bademima, šećerom i 1 žlicom soka od limuna. Izlijte i ostružite gumenom lopaticom radi lakšeg pečenja u pripremljeni lim, posipajte bademe u listićima i pecite 45 minuta.

Provjerite nakon 35 minuta, budući da se pećnice razlikuju i možda ćete otkriti da je torta pečena ranije — ili ćete doista morati pričekati nekoliko minuta duže. Stavite na rešetku da se malo ohladi, a zatim otvorite

Ovaj kolač je najbolje poslužiti malo topao, iako je dobar i hladan. Dok ga nosite na stol, progurajte žličicu šećera u prahu kroz fino sito da se ravnomjerno rasporedi. Uživajte!