Popularna Britanka Nigella Lawson donosi jednostavan recept za prefinu tortu od jabuka i badema
Jesen je vrijeme kada najčešće pečemo kolače s jabukama, a srećom recepata je i više nego dovoljno da bismo uvijek imali inspiraciju i ideje za nešto novo.
Jedan od ukusnijih načina pripreme jabuka jest izrada kolača s orašastim plodovima, a za razliku od uobičajenog odabira - oraha - predstavljamo recept u koji idu aromatični bademi.
Ovaj kolač možete složiti i klasičnom, pravokutnom kalupu, no njegova autorica Nigella Lawson osmislila ga je kao jednostavnu i neodoljivo finu jesensku tortu.
Sastojci:
Za pire od jabuka
- 3 slatke jabuke
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- 2 žličice šećera
Za tortu
- 1 kap biljnog ulja za podmazivanje lima
- 8 velikih jaja
- 325 grama mljevenih badema
- 275 grama šećera u prahu
- 1 žlica svježeg soka od limuna
- 50 grama badema u listićima
- Za ukrašavanje 1 žličica šećera u prahu
Priprema:
Jabuke ogulite i nasjeckajte na veće komade. Stavite ih u lonac s limunovim sokom i šećerom i zakuhajte na srednje jakoj vatri. Pokrijte posudu i kuhajte na laganoj vatri oko 10 minuta ili dok jabuku ne uspijete zgnječiti drvenom kuhačom ili vilicom u grubi pire. (Trebali biste imati oko 285 g / 1 izdašnu šalicu pirea.)
Ostavite da se ohladi. Zagrijte pećnicu na 180°C, nauljite kalup od 25 cm bademovim ili biljnim uljem bez okusa i obložite dno papirom za pečenje.
Ohlađeni pire izmiksajte s jajima, mljevenim bademima, šećerom i 1 žlicom soka od limuna. Izlijte i ostružite gumenom lopaticom radi lakšeg pečenja u pripremljeni lim, posipajte bademe u listićima i pecite 45 minuta.
Provjerite nakon 35 minuta, budući da se pećnice razlikuju i možda ćete otkriti da je torta pečena ranije — ili ćete doista morati pričekati nekoliko minuta duže. Stavite na rešetku da se malo ohladi, a zatim otvorite
Ovaj kolač je najbolje poslužiti malo topao, iako je dobar i hladan. Dok ga nosite na stol, progurajte žličicu šećera u prahu kroz fino sito da se ravnomjerno rasporedi. Uživajte!