Rijetki su oni koji ne vole njoke, talijansko jelo koje se priprema na bezbroj načina
Gnocchi, odnosno njoki, su za mnoge omiljena tjestenina koja se priprema od kuhanog krumpira, brašna i jaja, te joj se ponekad dodaju i drugi sastojci poput špinata, cikle, bundeve...
Što kažete na vrlo ukusnu varijantu s pesto umakom i nasjeckanom piletinom, a za završnicu dodajemo nariban sir ili listiće mente. Ovaj recept uključuje i domaće njoke no možete uzeti i one gotove.
Sastojci
Za tijesto za njoke
600 gr krumpira
2 žumanjaka
140 grama brašna
parmezan sir
sol, metvica
za piletinu
1 pileća prsa
sol
Za pesto umak
1 vezica bosiljka
1 režanj češnjaka
50 grama pinjola
50 grama parmezana
djevičansko maslinovo ulje
Priprema
Stavite lonac s vodom i soli i kad prokuha kuhajte prsa dok ne omekšaju (oko 30-35 minuta). Vilicom iz razdvojite i ostavite sa strane. U blender stavite listove bosiljka, oguljeni češanj češnjaka, nasjeckani parmezan i pinjole. Dodajte ulje i izmiksajte.
U međuvremenu ogulite krumpir, i kuhajte u drugoj posudi s kipućom vodom i soli oko 30 minuta. Ocijedite i zgnječite u posudi. Dodajte žumanjke, 100 grama brašna i sol te dobro promiješajte.
Ostatak brašna stavite na radni sto i dobro umijesite. Oblikujte valjke i narežite na komade. Svaki pritisnite vilicom kako biste napravili 'klasične' pruge.
Stavite lonac s vodom i soli i kad prokuha dodajte njoke i izvadite ih kad isplivaju na površinu.
Ocijedite ih, a malo vode od kuhanja ostavite. Dodajte piletinu i nekoliko puta promiješajte, dodajte pesto, njoke i vodu od kuhanja. Sve dobro promiješajte. Ukrasite s malo listića mente. I vaš ukusni obrok je spreman. Dobar tek!