gastro užitak

Charcuterie plata pravi je hit na društvenim mrežama: Evo kako je složiti i oduševiti goste

16.10.2024 u 12:46

Bionic
Reading

Neodoljiv spoj sira, krekera i kruha sa slasnim džemovima, orašastim plodovima i sušenim voćem garancija je nezaboravne večeri - evo kako složiti platu koja će oduševiti baš svakoga

Prema dobro poznatoj izreci da se sve kad-tad ponovno vrati u modu, ovih dana svjedočimo ogromnoj popularnosti tzv. charcuterie boarda, slavnih francuskih plata bogate povijesti i blistave budućnosti.

Neodoljivog vizuala i čarobnih spojeva okusa, ove plate osvojile su srca zaljubljenika u gastro užitke, a svatko tko ih proba, u trenu poželi pustiti mašti na volju i replicirati ovo kulinarsko remek djelo i u vlastitom aranžmanu.

Ako vas buni njihov naziv, točan izgovor je 'šarkuteri', a kako biste postali pravi stručnjak u njihovoj pripremi, donosimo ključne korake u izradi i savjete za spektakularne spojeve okusa.

Slična je sirnoj plati, ali s važnom razlikom

Većina je dobro upoznata sa sirnim platama i njihovim čarima na intimnijim druženjima, a charcuterie board u mnogome je sličan, no s jednim vrlo bitnom razlikom - na njega obavezno idu mesni naresci.

Dapače, sam naziv u sebi krije ovaj ključan sastojak, jer pojam 'charcuterie' dolazi od francuske riječi 'chair' (meso) i 'cuit' (kuhano).

Ova tradicija potječe iz vremena kad su mesari u Francuskoj razvili vještine očuvanja i pripreme mesa kako bi ga učinili dugotrajnijim, osobito u vrijeme prije postojanja hladnjaka. Charcuterie je tada postala cijenjena umjetnost pretvaranja mesa, posebice svinjetine, u raznovrsne suhomesnate proizvode, poput pašteta, pršuta, kobasica, slanine i drugih delikatesa.

Fenomen na TikToku

Tijekom stoljeća, ovaj fenomen pretvorio se u pravi umjetnički pothvat i jedan od sinonima francuske gastronomije, a veliku popularnost koju uživaju danas mogu zahvaliti TikToku.

@charcutorrieboards make a large charcuterie board with me 🫶🏻🧀✨ its always my favorite to make huggeeee boards! #charcuterieboardsoftiktok #charcuterie #fyp #cheeseboard ♬ Everybody Wants To Rule The World X Electric Love - darcy stokes

Jedan od glavnih razloga jest vizualna privlačnost i beskrajne mogućnosti za stiliziranje ovakvih plata, zbog čega vam inspiracije jednostavno ne može ponestati. Naime, na TikToku trenutno postoji nekoliko tisuća videa u kojima ćete u trenu oživjeti svoju kreativnost i dobiti ideje za barem nekoliko narednih autorskih charcuterie plata.

No, prije nego što se upustite u ovaj zabavan (i ukusan!) kulinarski pothvat, upoznajte se s ključnim pravilima uz koje ćete svoj pladanj pripremiti kao pravi ekspert.

Kako se radi charcuterie board?

Najvažnije je slijediti pravilo 3-3-3-3, koje jasno kaže da charcuterie plata mora imati:

  • Tri vrste mesa - odnosno, suhomesnatih narezaka poput pršuta, salame, kobasice ili nasjeckanog špeka
  • Tri vrste ugljikohidrata - kao što su različiti kruhovi, krekeri ili grisini, uz koje će vaši gosti jesti ostale namirnice
  • Tri dodatka - pustite mašti na volji i stavite bilo koje suho voće (marelice, smokve, brusnice...), orašaste plodove (orahe, bademe, indijske oraščiće...), zdjelice s medom, domaćim džemom ili umakom poput humusa, a svakako i barem pokoju maslinu
  • Tri sira - iako sam naziv kaže da bi naglasak trebao biti na mesu, zapravo su prave zvijezde ovih divnih plata upravo sirevi

Što staviti na charcuterie board?

I upravo se sa sirevima možete najbolje kreativno izraziti i pobuditi različite okusne pupoljke.

Primjerice, ako na svoju platu želite staviti sir koji je umjereno sladak i nježno kremast, odličan odabir je gouda. Izvrsno se slaže s grožđicama i kruškama, orasima te pršutom, a kada je riječ o ugljikohidratima, kombinirajte je s kruhom sa sjemenkama i slanim krekerima.

Možda vam se odabir ovog 'običnog' sira čini prejednostavan za nešto gurmanski uzvišeno poput charcuterie boarda, ali ako birate goudu najviše kvalitete, kao što je ona iz Vindije, možete biti sigurni da ste svojim gostima servirali pravu delikatesu.

Emmentaler će svojom orašastom notom s goudom činiti savršen spoj, dok će kiselkasti dodaci svemu dati još vibrantniji okus. Nasjeckani krastavci na trakice ne samo da će se sjajno spajati s ovim sirom, već će i vizualno podići cijelu platu.

Kada je riječ o mesnim narescima, Vindijin emmentaler uparite s blagim kobasicama ili salamama, a odličan spoj činit će i sa zdravim kruhom od kiselog tijesta.

Kako biste svoju platu učinili pikantnijom, dodajte oštri cheddar. Njegov blago opor okus vrhunski pristaje uz senf, chutney ili kisele krastavce, kao sušene salame i aromatične dimljene kobasice.

Također, u Vindijinoj ponudi pronaći ćete i premium tilzit blago slanih i kiselkastih nota, kao stvoren za usklađivanje s kiselim papričicama, kaparama ili senfom, a pun pogodak je i spoj s crnim kruhom i dimljenih narescima.

Savršena plata za večernja druženja

Iako će foodieje bez zadrške ustvrditi da je svaki dan, dobar dan za slasni charcuterie board, apsolutno najbolja prigoda za njegovo serviranje je večernje druženje s prijateljima ili obitelji.

Njegov luksuzan izgled svemu će dati glamurozni prizvuk, brojni detalji jasno će iskazati vašu ljubav prema okupljenima, a raskošne namirnice bogate neodoljivim spojevima okusa garantirat će večer koja će se dugo pamtiti.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji s Vindijom.