jelo iz jednog lonca

Topla, fina i tako zdrava: Talijanske none zovu je 'penicilin juhom', a gotova za svega pola sata

24.09.2024 u 13:07

Bionic
Reading

Juha s povrćem, sitnom tjesteninom, pilećim temeljcem i parmezanom daleko je najtopliji obrok koji možemo zamisliti u hladne jesenske dane. Talijanski none ovo zovu 'talijanskom penicilin juhom' jer ne samo da je utješna i ljekovita već je i tako jednostavna za pripremu. Gotova je u svega 30 minuta

Pastina juha često se naziva Minestrina, Pastina in Brodo ili, od milja, 'talijanski penicilin'. Nakon jedne žlice juhe u kojoj pliva sitna tjestenina u obliku zvjezdica shvatit ćete zašto. Pastina juha, za koju recept donosi The Mediterranean dish jednostavna je večera koja grije, često štiti od prehlade i djeluje tako domaće i ugodno.

Svježe povrće, luk, mrkva i celer čine aromatični temelj ove juhe. Mnogima se dopada blaga slatkoća žutog luka, ali umjesto njega možete koristiti srebrenac ili 2-3 ljutike.

Izvor: Profimedia / Autor: Liudmyla Chuhunova / Alamy / Alamy / Wavebreak / Petr Štěpánek / Panthermedia / Dzinnik Darius / Panthermedia / Robert Przybysz / Panthermedia / Natalie Hanin / Panthermedia / Profimedia

Drugi važan dodatak je kora parmezana. Iako vrlo tvrda i neugodna za grickanje, kora parmezana savršena je za produbljivanje okusa domaćih temeljaca, juha, variva i gulaša. Juhu će obogatiti punom aromom umamija. Ostatke kore parmezana spremite u zamrzivač kako bi vam bile pri ruci. Također možete koristiti veliki komad parmezana, iako je to skuplje od korištenja kore koja bi obično završila u kanti za smeće.

Pastina je zamišljena kao skromni obrok s namirnicama iz smočnice. Vjerojatno imate gotovo sve pri ruci.

Potrebni sastojci:

  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 150 g tjestenine - pastina je zgodan izbor zbog simpatičnog zvjezdastog oblika, ali bilo koja sitna tjestenina, poput abecede, orzoa ili acini di pepea također će biti sjajan odabir
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 štapića celera
  • Kora parmezana
  • sol
  • Peršin, dodaje svježinu i dubinu okusa. Možete ga zamijeniti koprom ili bosiljkom.
  • Svježe naribani sir parmezan, dodaje savršeno slan finiš bogat umamijem.

Priprema:

Zakuhajte temeljac u velikom loncu s poklopcem. Ogulite i nasjeckajte 1 glavicu luka i 2 mrkve na veće komade. Nasjeckajte 2 štapića celera na velike komade. Sve zajedno dodajte u temeljac, a zatim ubacite i koru parmezana i prstohvat soli.

Pojačajte vatru da zavrije, zatim smanjite i poklopite. Pirjajte dok povrće ne omekša, 20 do 30 minuta.

Izvadite koru od parmezana zatim rešetkastom žlicom prebacite povrće u multipraktik ili u posudu od štapnog miksera. Dodajte nekoliko žlica juhe i miksajte dok povrće ne postane potpuno glatko. Pasirano povrće vratite natrag u lonac.

Pojačajte vatru da juha zavrije. Kad zavrije, umiješajte otprilike 150 g pastine. Kuhajte dok tjestenina ne omekša, otprilike 3 minute. Maknite juhu s vatre.

Kušajte juhu i prilagodite začine, dodajte još soli ako je ukusna. Ulijete juhu s tjesteninom u zdjelice za posluživanje. Svaku zdjelu pospite peršinom i naribanim parmezanom i poslužite vruće.