VRGANJI U GLAVNOJ ULOZI

Grije dušu i tijelo: Za ovu juhu najvažniji je jedan sastojak

02.10.2024 u 10:05

Bionic
Reading

Na radost brojnih ljubitelja gljiva, stiglo je i vrijeme vrganja. Tržnice su već pune ove šumske poslastice, a iako je cijena poprilično visoka i, ovisi o podneblju i ponudi, iznosi od 15 pa do 30 eura po kilogramu, pronašli smo recept kojem nećete moći odoljeti

Zagorska juha mnogima je dobro poznata, jer ovdje nije riječ o tipičnoj juhi koja je 'uvod' u svaki ručak, već o zasebnom obroku koji savršeno funkcionira samo za sebe. Mnogi zagorsku juhu više smatraju varivom negoli juhom, budući da je prepuna sastojaka, a u glavne namirnice spadaju gljive, slanina i krumpir.

Sastojci:

  • 350 g svježih vrganja
  • 2-3 krumpira
  • mrkva
  • crveni luk
  • 20 g masti
  • 100 g sušene slanine
  • sol, papar, peršin
  • 2 lista lovora
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 200 ml kiselog vrhnja
Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Priprema:

Nasjeckajte slaninu, krumpir i mrkvu na kockice, vrganje na listiće, a luk usitnite. U lonac dodajte mast i na nju 'bacite' slaninu te pržite na laganoj vatri dok ne postane hrskava te ju zatim izvadite i stavite sa strane. Na tu masnoću potom dodajte luk i pržite narednih pet minuta.

Dodajte mrkvu i vrganje i nastavite pirjati desetak minuta, a potom začinite - sol, papar, peršin, listovi lovora - vratite slaninu pa sve podlijte temeljcem i kuhajte 15 minuta.

Nakon što se dodali krumpir, kuhajte još barem 15 minuta, a potom zalijte vrhnjem, dobro promiješajte i to još prokuhajte deset minuta. Dobar tek!