Na radost brojnih ljubitelja gljiva, stiglo je i vrijeme vrganja. Tržnice su već pune ove šumske poslastice, a iako je cijena poprilično visoka i, ovisi o podneblju i ponudi, iznosi od 15 pa do 30 eura po kilogramu, pronašli smo recept kojem nećete moći odoljeti
Zagorska juha mnogima je dobro poznata, jer ovdje nije riječ o tipičnoj juhi koja je 'uvod' u svaki ručak, već o zasebnom obroku koji savršeno funkcionira samo za sebe. Mnogi zagorsku juhu više smatraju varivom negoli juhom, budući da je prepuna sastojaka, a u glavne namirnice spadaju gljive, slanina i krumpir.
Sastojci:
- 350 g svježih vrganja
- 2-3 krumpira
- mrkva
- crveni luk
- 20 g masti
- 100 g sušene slanine
- sol, papar, peršin
- 2 lista lovora
- 1 l povrtnog temeljca
- 200 ml kiselog vrhnja
Priprema:
Nasjeckajte slaninu, krumpir i mrkvu na kockice, vrganje na listiće, a luk usitnite. U lonac dodajte mast i na nju 'bacite' slaninu te pržite na laganoj vatri dok ne postane hrskava te ju zatim izvadite i stavite sa strane. Na tu masnoću potom dodajte luk i pržite narednih pet minuta.
Dodajte mrkvu i vrganje i nastavite pirjati desetak minuta, a potom začinite - sol, papar, peršin, listovi lovora - vratite slaninu pa sve podlijte temeljcem i kuhajte 15 minuta.
Nakon što se dodali krumpir, kuhajte još barem 15 minuta, a potom zalijte vrhnjem, dobro promiješajte i to još prokuhajte deset minuta. Dobar tek!