Gotovo da je nemoguće pronaći osobu koja ne voli palačinke. Mekane, slatke, u bezbroj inačica - omiljen su desert svakog kućanstva.
No, čak i one ponekad dosade. A ako je to i kod vas slučaj, možda je vrijeme da isprobate nešto slično, ali dovoljno drugačije: nizozemske baby palačinke.
U pojedinim dijelovima Europe (poglavito u Nizozemskoj) i SAD-u popularno su jelo za zabave, jer za razliku od klasičnih palačinki ne zahtijevaju dugo vremena provedenih za vrućom tavom u izolaciji kuhinje.
Recept za nizozemske baby palačinke
Teksturom su bliže američkoj inačici, nego klasičnim palačinkama, no pripremaju se od gotovo istih sastojaka, s izuzetkom veće količine ulja koja se inače upotrebljava za pečenje na tavi.
Naime, ovaj slasni desert priprema se u pećnici, a možete ga obogatiti čime god vam srce zaželi - od čokolade i pekmeza, preko jogurta ili kravljeg sira, do dimljenog lososa ili smjese za tortilju.
Sastojci:
- ½ šalice brašna
- 2 žlice šećera
- ½ žličice soli
- 3 velika jaja (sobne temperature)
- ¾ šalice punomasnog mlijeka (sobne temperature)
- ½ žličice čistog ekstrakta vanilije
- 3 žlice neslanog maslaca (sobne temperature)
- Grčki jogurt ili skyr, svježe voće i topli javorov sirup za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220°C i na središnju rešetku umetnite okrugli pleh promjera 25 cm (može i tava od lijevanog željeza ili pravokutni pleh manjih dimenzija).
U zdjeli umutite brašno, šećer i sol.
U blenderu izmiksajte jaja dok ne postanu blijeda i pjenušava (oko 1 minutu). Dodajte mješavinu brašna, mlijeka i vanilije te miksajte dok ne postane glatko i rijetko.
Dodajte maslac u pleh ili tavu u pećnici. Kad se otopi i zapjeni, brzo izvucite rešetku i izlijte smjesu u središte pleha.
Pecite dok palačinka ne naraste, postane zlatnosmeđa i hrskava uz rubove, 18 do 22 minute.
Narežitw na kriške i poslužite odmah s jogurtom, voćem i sirupom, ili u nekoj drugoj vama dražoj kombinaciji.