obožavat će ih svi

Palačinke na drugačiji način: Bez tave, bez puno vremena u kuhinji, a još ukusnije

17.09.2024 u 12:25

Bionic
Reading

Gotovo da je nemoguće pronaći osobu koja ne voli palačinke. Mekane, slatke, u bezbroj inačica - omiljen su desert svakog kućanstva.

No, čak i one ponekad dosade. A ako je to i kod vas slučaj, možda je vrijeme da isprobate nešto slično, ali dovoljno drugačije: nizozemske baby palačinke.

U pojedinim dijelovima Europe (poglavito u Nizozemskoj) i SAD-u popularno su jelo za zabave, jer za razliku od klasičnih palačinki ne zahtijevaju dugo vremena provedenih za vrućom tavom u izolaciji kuhinje.

Recept za tiramisu s pistacijom - gotov za 30 minuta Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević

Recept za nizozemske baby palačinke

Teksturom su bliže američkoj inačici, nego klasičnim palačinkama, no pripremaju se od gotovo istih sastojaka, s izuzetkom veće količine ulja koja se inače upotrebljava za pečenje na tavi.

Naime, ovaj slasni desert priprema se u pećnici, a možete ga obogatiti čime god vam srce zaželi - od čokolade i pekmeza, preko jogurta ili kravljeg sira, do dimljenog lososa ili smjese za tortilju.

Sastojci:

  • ½ šalice brašna
  • 2 žlice šećera
  • ½ žličice soli
  • 3 velika jaja (sobne temperature)
  • ¾ šalice punomasnog mlijeka (sobne temperature)
  • ½ žličice čistog ekstrakta vanilije
  • 3 žlice neslanog maslaca (sobne temperature)
  • Grčki jogurt ili skyr, svježe voće i topli javorov sirup za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 220°C i na središnju rešetku umetnite okrugli pleh promjera 25 cm (može i tava od lijevanog željeza ili pravokutni pleh manjih dimenzija).

U zdjeli umutite brašno, šećer i sol.

U blenderu izmiksajte jaja dok ne postanu blijeda i pjenušava (oko 1 minutu). Dodajte mješavinu brašna, mlijeka i vanilije te miksajte dok ne postane glatko i rijetko.

Dodajte maslac u pleh ili tavu u pećnici. Kad se otopi i zapjeni, brzo izvucite rešetku i izlijte smjesu u središte pleha.

Pecite dok palačinka ne naraste, postane zlatnosmeđa i hrskava uz rubove, 18 do 22 minute.

Narežitw na kriške i poslužite odmah s jogurtom, voćem i sirupom, ili u nekoj drugoj vama dražoj kombinaciji.