Zbog svog bogatog okusa i hranjivih vrijednosti, kukuruzni kruh zauzima važno mjesto u mnogim domaćinstvima. Mnogima je upravo kukuruzni kruh najdraži, a nema boljeg od tople domaće varijante koja očarava i mirisom
Jedna od jesenskih namirnica koje volimo je i kukuruz, ta prekrasna žuta žitarica koja obiluje vitaminom B1. I dok ljeti uživamo u pečenoj ili kuhanoj varijanti kukuruza koji se prodaju na rivama, jesen je savršeno vrijeme za uživanje u toplom domaćem kruhu od kukuruza.
Kukuruzni kruh sjajna je baza za slatki ili slani doručak, ali i kao dodatak jesenskim toplim varivima kao što je varivo od slanutka ili leće.
Iako se mnogi boje pripreme domaćeg kruha, stvar u principu nije toliko zahtjevna. Kao i u svemu, potrebno je malo prakse, no ne kaže se uzalud - 'Vježba čini majstora!'.
Sastojci
- 300 g kukuruznog brašna
- 300 g pšeničnog glatkog brašna
- 2 žličice soli
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 kvasac (svježi ili suhi)
- 1 žličica šećera
- 1 žlica ulja (bolje suncokretovog, ali može i maslinovog)
- 200 ml mlake vode
- 200 ml mlakog mlijeka
- po želji sjemenke suncokreta, buče ili čak kuhana zrna kukuruza
Priprema
- U jednoj zdjeli pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko i ostavite da se smjesa digne.
- U duboku zdjelu stavite kukuruzno i pšenično brašno te dodajte sol i prašak za pecivo. U zdjelu zatim dodajte kvasac, vodu i žlicu ulja pa sve zamijesite u glatko tijesto koje ćete ostaviti da se diže otprilike pola sata.
- Ukoliko imate želju, u smjesu dodajte sjemenke.
- Smjesu još jedanput premijesite, oblikujte u kuglu, stavite u kalup ili na pleh na kojem ćete kruh peći pa ostavite tijesto da se diže još dvadesetak minuta kako bi bio prozračniji.
- Kruh pecite na 180° C 20 do 30 minuta poklopljen, a posljednjih 5 minuta otklopite kruh da se zapeče. Rustikalan dojam postić ćete ako prije pečenja zarežete crte na površini kruha.
VILA ELLE MacPHERSON