bogat okusom

Uz domaći džem ili sirni namaz: Ovaj kukuruzni kruh savršen je za doručak

14.10.2024 u 09:56

Bionic
Reading

Zbog svog bogatog okusa i hranjivih vrijednosti, kukuruzni kruh zauzima važno mjesto u mnogim domaćinstvima. Mnogima je upravo kukuruzni kruh najdraži, a nema boljeg od tople domaće varijante koja očarava i mirisom

Jedna od jesenskih namirnica koje volimo je i kukuruz, ta prekrasna žuta žitarica koja obiluje vitaminom B1. I dok ljeti uživamo u pečenoj ili kuhanoj varijanti kukuruza koji se prodaju na rivama, jesen je savršeno vrijeme za uživanje u toplom domaćem kruhu od kukuruza.

Kukuruzni kruh sjajna je baza za slatki ili slani doručak, ali i kao dodatak jesenskim toplim varivima kao što je varivo od slanutka ili leće.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Iako se mnogi boje pripreme domaćeg kruha, stvar u principu nije toliko zahtjevna. Kao i u svemu, potrebno je malo prakse, no ne kaže se uzalud - 'Vježba čini majstora!'.

Sastojci

  • 300 g kukuruznog brašna
  • 300 g pšeničnog glatkog brašna
  • 2 žličice soli
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 kvasac (svježi ili suhi)
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica ulja (bolje suncokretovog, ali može i maslinovog)
  • 200 ml mlake vode
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • po želji sjemenke suncokreta, buče ili čak kuhana zrna kukuruza

Priprema

  1. U jednoj zdjeli pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko i ostavite da se smjesa digne.
  2. U duboku zdjelu stavite kukuruzno i pšenično brašno te dodajte sol i prašak za pecivo. U zdjelu zatim dodajte kvasac, vodu i žlicu ulja pa sve zamijesite u glatko tijesto koje ćete ostaviti da se diže otprilike pola sata.
  3. Ukoliko imate želju, u smjesu dodajte sjemenke.
  4. Smjesu još jedanput premijesite, oblikujte u kuglu, stavite u kalup ili na pleh na kojem ćete kruh peći pa ostavite tijesto da se diže još dvadesetak minuta kako bi bio prozračniji.
  5. Kruh pecite na 180° C 20 do 30 minuta poklopljen, a posljednjih 5 minuta otklopite kruh da se zapeče. Rustikalan dojam postić ćete ako prije pečenja zarežete crte na površini kruha.

VILA ELLE MacPHERSON

Teško se ne zaljubiti u ovaj minimalistički uređen dnevni boravak

Pogledaj galeriju