MOŽEMO ODAHNUTI

Vojvotkinja Kate rodila dječaka

23.07.2013 u 07:05

Bionic
Reading

Vojvotkinja od Cambridgea rodila je sina. Najiščekivanija beba stigla je na svijet u 16.24 sati po lokalnom vremenu

Nakon devet sati trudova Vojvotkinja Kate rodila je svog prvog sina. Dječak je težak 3,79 kilograma, a ime bebe još nije poznato. Dok se ne sazna ime djeteta, oslovljavat će se titulom princa tj. kraljevsko visočanstvo. Vijest je objavljena i ispred Buckinghamske palače ispred koje se čuju uzvici i pljesak. Vojvotkinja i njezin sin osjećaju se dobro, a noć će provesti u bolnici St Mary, poručio je glasnogovornik Palače.

Najiščekivanija beba godine na svijet je stigla u istoj bolnici u kojoj je njezina oca princeza Diana rodila 1982. godine. Službeni ginekolog britanske kraljice Elizabete II od 1990. godine, dr. Marcus Setchell, pomogao je djetetu da dođe na svijet, a šuška se kako je upravo zbog ove trudnoće i odgodio svoj odlazak u mirovinu samo kako bi baš on porodio vojvotkinju. Naime, od samih početaka dr. Setchell prati njezinu trudnoću te je liječio Catherine od jakih mučnina u prvom tromjesečju.

Rođenje novog djeteta u kraljevskoj obitelji važan je događaj i za cijelu monarhiju, a nakon princa Charlesa i princa Williama, dijete Kate i Williama će biti treće na redu da naslijedi britansko prijestolje.

Ispred St. Mary's Hospital u Londonu gomile fotografa od 1.srpnja stoje sa stativima i fotoaparatima ne bi li među prvima fotografirali budućeg nasljednika.

Daily Mail procijenio je da će Katien boravak u bolnici stajati oko 15 tisuća dolara. Naime, Kate ima priliku boraviti u prostranoj sobi s velikom kupaonicom, satelitskim programom, hladnjakom i pristupom internetu, a svako jutro u sobu će joj stizati dnevne novine.

Mlade roditelje u sobi je dočekala bogata vinska karta i šampanjac ukoliko požele nazdraviti dolasku prinove. Ako netko od obitelji poželi prespavati, na raspolaganju mu je poseban krevet za goste, a bolnički tim brine se za posebne prehrambene, kulturne i vjerske zahtjeve svakog pacijenta.

Kada bude vrijeme za odlazak kući, Kate će prvih šest tjedana provesti s roditeljima i neće, kako je to inače tradicija u kraljevskoj obitelji, angažirati medicinske sestre koje bi uz nju i bebu bile 24 sata dnevno.

Otvorene su bile i kladionice na kojima se mogao pogoađati spol djeteta, ali i njegovo ime, a nagađa se da bi, ako je suditi po koeficijentima rađenima prema tradiciji dinastije Windsorovih, dječak bi se mogao zvati George ili James.Ostala moguća imena za dječaka su, pišu svjetski mediji, Henry, Arthur, Louis, Albert, Alexander, Benjamin, David i Philip.

Rođenje prijestolonaslijednika komentirali su i visoki politički i crkveni čelnici. David Cameron kazao je da je događaj 'vrlo uzbudljiv', dok je nadbiskup od Canterburya Justin Welby napisao da su njegove 'misli i molitve uz Kate i cijelu obitelj' i to na Twitteru.