OBITELJ I POLITIKA

Zašto su muškarci koji imaju sestre drugačiji?

26.07.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Muškarci koji su odrastali sa sestrama, a bez braće imaju veću vjerojatnost da formiraju konzervativna stajališta o rodnim ulogama, jer uče da kućanski poslovi pripadaju ženama, pokazuje novo britansko istraživanje

Dječaci koji su odrastali samo uz sestre imaju tradicionalnije stavove o podjeli poslova, otkriva studija koja objašnjava da se to događa jer muška djeca žive u obiteljima u kojima žene odrađuju sve kućanske

poslove.
Muškarci koji imaju samo sestre također će vjerojatnije imati konzervativne i desne političke stavove, piše u studiji Sveučilišta Stanford i Loyola Marymount.

Znanstvenici su analizirali dvije velike američke studije koje su započete 1965. i provedene među 1.669 učenika srednjih škola.

Studija je pokazala da su dječaci koji su odrastali samo sa sestrama imali 15 posto veću vjerojatnost da se u tinejdžerskim godinama identificiraju kao desničari.

Muškarci u srednjim godinama koji su odrastali bez braće imali su 17 posto veću vjerojatnost da kažu kako su njihove supruge više angažirane u kućanstvu nego one. No studija pokazuje da kasnije u životu takvi tvrdi stavovi omekšaju. Politički stavovi djevojaka nisu pokazivali utjecaj odrastanja u obitelji s braćom ili sestrama.

Studija zaključuje da odrastanje isključivo uz sestru češće uči dječaka da su kućanski poslovi ženska odgovornost, prenosi Daily Mail.