U MAKARSKOJ

Završen gastro spektakl Biser mora 2009

02.03.2009 u 10:28

Bionic
Reading

Savez kuhara mediteranskih i europskih regija u suorganizaciji Obrtničke komore Splitsko dalmatinske županije organizirao je četvrtu godinu za redom pravu trodnevnu gastro manifestaciju za sve ljubitelje dobre kuhinje

Na ovogodišnjem Biseru mora nastupilo je 40 kuhara iz zemlje i inozemstva, a osim okolnih zemalja; BiH, Slovenije, Srbije svoje gastro delicije predstavili su kuhari iz Makaedonije, Albanije, Italije, Austrije, Španjolske.

Jedno od predavanja koje je su brojni poželjeli čuti, svakako je ono o kosher kuhinji koje je održao Venislav Džidić, kuhar iz organizacije Beth Israel iz Zagreba.

Mnogi su čuli za kosher kuhinju, ali su imali brojne nejasnoće o tome kako
se jela pripremaju, kako se namirnice kosheriziraju i sl. Na ovom predavanju
dobili su odgovore na mnoga pitanja vezanih za ovaj tip prehrane.

Posebna atrakcija ove gastro izložbe bilo je Udruženje kuhara Makedonije
Gospodarske komore Makedonije koje je pripremilo veliko prezentaciju
makedonske kuhinje. Posjetitelji su mogli osim već čuvenog 'Gravče na tavče'
kušati i manje poznata makedonska nacionalna jela.

Ova manifestacija specifična je i po tome što predviđa obilazak krasnih restorana Makarske rivijere, u njima su se kušala jela poput 'Grdobine s bobom, bižima i koromačom' i 'Hobotnica po našu', 'Bili i crni rižoti', 'Pivac na ražnju' i druga.