Minusi i snježne pahulje koji su nas iznenadili kao stvoreni su za izležavanje na kauču uz komad ili dva slasne čokoladne torte. Recept koji vam donosimo izmamit će vama i vašim ukućanima osmijeh na lice
Priprema čokoladne torte zna djelovati odbijajuće, pogotovo kada u receptu stoje riječi poput 'slojevi', 'kreme' i slično, no ova čokoladna torta zapravo i nije toliko komplicirana kao što izgleda na prvu. Vjerujte nam na riječ, ova čokoladna rapsodija vrijedi svake izdvojene minute i prljavog posuđa.
Savjeti
- Iako ovaj recept zahtijeva mikser na postolju, poslužit će i ručni mikser
- Ako vam čokoladna krema ispadne presvijetla jednostavno dodajte još kakao praha i miješajte dok ne postignete lijepu tamnu čokoladnu boju
- Prije završnog debelog sloja tortu obložite tankim glatkim slojem kreme koja će spriječiti pojavu mrvica od biskvita u završnoj fazi dekoriranja
Potrebni sastojci
Za biskvit:
- 4 jaja
- 8 žlica šećera
- prstohvat soli
- 4 žlice brašna
- 2 žlice mlijeka
- žličica praška za pecivo
- 8 žlica kvalitetnog kakaa
- 4 žlice omekšanog maslaca
Za kremu:
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 500 g tamne čokolade (plus 50 g za ukrašavanje)
- prstohvat soli
Za preljev:
- 2 žlice šećera
- malo ruma
- 2 žlice kvalitetnog kakaa
- 2 dcl mlijeka
Priprema
1. Umutite jaja i šećer u mikseru dok ne dobijete pjenastu smjesu. Zatim dodajte preostale sastojke i pomiješajte lagano žlicom dok se svi sastojci ne sjedine. Ulijte smjesu u podmazani kalup od 23 centimetra i pecite na 190°C otprilike 20 do 30 minuta.
2. Prerežite biskvit na dva dijela. Sastojke za preljev sve zajedno prokuhajte i prelijte ih preko biskvita (biskvit treba biti ohlađen).
3. Za kremu dobro zagrijte slatko vrhnje i u njega dodajte čokoladu. Miješajte sve dok se čokolada ne istopi i krema ne postane gusta.
4. Kad se krema malo ohladi premažite prvi biskvit i poklopite drugim biskvitom te preostalom kremom premažite tortu sa svih strana.
5. Dekorirajte tortu ribanom bijelom i crnom čokoladom ili čokoladnim bombonima po želji.