Za nadolazeći Božić isprobajte raskošnu doboš tortu prema receptu poznate zagrebačke slastičarnice Magnolije. Osim što je idealna za zimske dane, dobošica se tradicionalno priprema za sve velike blagdane, a uz recept koji vam otkrivamo sigurno ćete dobiti same pohvale ukućana
Doboš torta, poznatija i kao dobošica, desetljećima se tradicionalno priprema za velike svečanosti i blagdane kao ogledni primjer vještine domaćice i značenja prigode, a nadolazeći Božić svakako je jedna od njih. Doboš torta svrstava se u takozvane velike torte, svojom teksturom prilagođena je zimskom periodu te se zahvaljujući raskošnom izgledu smatra kraljicom torti. Recept za dobošicu star je više od 150 godina, a tradicionalno se priprema od ranih vremena Austro-Ugarske Monarhije. Sastoji se od 10 kora, a kaže se 'deset od reda, a jedanaesta za sreću'.
Rosanda Jelinić, vlasnica jedne od najpopularnijih zagrebačkih slastičarnica, otkrila je za tportal recept za doboš tortu koja se priprema u njezinoj slastičarnici Magnolia slastice. Uz malo truda, pažljivo se pridržavajući svih uputa u receptu, ovaj Božić bit će vam još slasniji.
Sastojci za biskvit:
11 jaja
11 žlica šećera
11 žlica brašna
*peći jako tanke biskvite
Sastojci za kremu:
15 žumanjaka
1,5 l mlijeka
250 g šećera
vanilin šećer
200 g oštrog brašna
250 g maslaca
400 g kvalitetne čokolade za kuhanje
Priprema:
Izmiksajte žutanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte malo mlijeka i brašno, a preostalo mlijeko zakuhajte i u njemu otopite čokoladu. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, zatim dodajte smjesu sa žutanjcima. Kuhajte dok se smjesa ne izjednači. Kad se ohladi, dodajte maslac.
Tortu filajte do zadnje kore, a zadnji biskvit položite na drvenu podlogu te ga prelijte otopljenim (karameliziranim) šećerom dok je još u tekućem stanju. Izrežite karamelizirani sloj na 16 jednakih dijelova. Kad se stvrdne, trokute položite na tortu, namažite s malo preostale kreme te štrcaljkom iscrtajte vitice.